Sağlık çalışanlarının duygusal emek davranışlarının öznel iyi oluşlarına etkisi: Edirne Devlet Hastanesi örneği
The effect of emotional labor behaviors of healthcare professionals on subjective well-being: The case of Edirne State Hospital
  1. Tez No: 699610
  2. Yazar: ÖZGE ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Duygusal emek, Öznel İyi Oluş, Yüzeysel Davranış, Derinlemesine Davranış, Samimi Davranış, Healthcare Professionals, Emotional labor, Subjective Well-Being, Surface Acting, Deep Acting, Sincere Acting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarının duygusal emek davranışlarının öznel iyi oluşlarına etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Mart-Haziran 2021 tarihlerinde, Edirne ilinde faaliyet gösteren 2 devlet hastanesinde görev yapan sağlık personelleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma için 402 anket elde edilmiş olup, anketlerin eksik ve yanlış doldurulması nedeniyle 395 anket analize dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak; duygusal emeğin ölçülmesi için“Duygusal Emek Ölçeği”, öznel iyi oluşun ölçülmesi için ise“Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu”ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler üzerinde IBM SPSS 22 programı kullanılarak, T Testi, ANOVA, Korelasyon ve Regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre; sosyodemografik faktörlerden; kardeş sayısı ve unvanın duygusal emek davranışlarını farklılaştırdığı, cinsiyet, medeni durum, yetişme yeri ve unvanın pozitif ve negatif duyguyu farklılaştırdığı, medeni durum ve unvan faktörlerinin de yaşam doyumunu farklılaştırdığı sonuçları elde edilmiştir. Duygusal emek davranışlarından; yüzeysel davranış ile öznel iyi oluş arasında bir ilişkinin olmadığı, derinlemesine davranış ve samimi davranış ile öznel iyi oluş arasında pozitif yönlü, anlamlı ve zayıf bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, bağımsız değişken olan duygusal emek davranışlarından; yüzeysel davranış ve derinlemesine davranışın öznel iyi oluş üzerinde bir etkisinin olmadığı, yalnızca samimi davranışın öznel iyi oluşu %4 oranında etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of emotional labor behaviors of health workers on their subjective well-being. The research was carried out on the health personnel working in 2 state hospitals operating in Edirne between March-June 2021. 402 questionnaires were taken for the research, and 395 questionnaires were included in the analysis due to incomplete and incorrect filling of the questionnaires. As a data collection tool in the research;“Emotional Labor Scale”was used to measure emotional labor,“Positive and Negative Emotion Scale”and“Life Satisfaction”scale were used to measure subjective well-being. T-Test, ANOVA, Correlation and Regression analyzes were performed using IBM SPSS 22 program on the data obtained as a result of the research. According to the results of the analysis; from sociodemographic factors; It was concluded that the number of siblings and title differentiate emotional labor behaviors, gender, marital status, place of upbringing and title differentiate positive and negative emotions, and marital status and title factors differentiate life satisfaction. From emotional labor behaviors; It was concluded that there is no relationship between surface acting and subjective well-being, and that there is a positive, significant and weak relationship between in-deep acting and sincere acting and subjective well-being. In addition, from the independent variable emotional labor behaviors; It was determined that surface acting and deep acting did not have an effect on subjective well-being, only sincere acting affected subjective well-being by %4.