Özel hastane yardımcı sağlık personelinde duygusal zekânın duygusal emek davranışına etkisi: Giresun ili örneği
The effect of emotional intelligence on emotional labor in helping health personnel working in private hospital: The case of Giresun province
  1. Tez No: 665009
  2. Yazar: NURCAN AKIN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS KAYTAZ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Duygusal Emek, Giresun, Yardımcı Sağlık Personeli, Emotional Intelligence, Emotional Labor, Helping Health Personnel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Duyguları anlama ve yönetme yeteneği olarak da tanımlanabilen duygusal zeka konusunun bir işletmenin gösterim kurallarını sergilemek anlamına da gelebilen duygusal emek konusu ile ilişkili olduğuna dair son yıllarda yapılan çalışmalarda önemli bir artış görülmektedir. Fakat literatürde farklı sektörlerde çalışmalar yapılmasına karşın özel hastane yardımcı sağlık personelinde duygusal zekanın duygusal emek davranışlarına etkisi ile ilgili çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu araştırmanın amacı duygusal zekanın duygusal emek davranışları üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Giresun ilinde hizmet vermekte olan özel bir hastanede yardımcı sağlık personeli çalışanlarında duygusal zeka ve duygusal emek ölçekleri uygulanarak veriler elde edilmiştir. Duygusal zeka seviyesinin ölçülmesi amacıyla onaltı ifade ve dört alt boyuttan oluşan Wong ve Law duygusal zeka ölçeği, duygusal emek seviyesinin ölçülmesi amacıyla on üç ifade ve üç alt boyuttan oluşan Diefendorff vd. (2005) tarafından geliştirilen duygusal emek ölçeği kullanılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonrasında ilk aşamada duygusal zeka alt boyutlarının yüzeysel davranışa etkisi incelenmiş F sig. (p=0.546) değeri 0.05 üzerinde bir değer aldığından dolayı duygusal zekanın alt boyutlarından hiçbirinin duygusal emek alt boyutlarından yüzeysel davranış ile ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İkinci aşamada duygusal zekâ ölçeğinin alt boyutları ve duygusal emek ölçeğinin derin davranış boyutuna ilişkin regresyon analizi yapılmış F sig. değeri (p=0.001) olduğundan dolayı duygusal zekanın alt boyutlarından en az bir tanesinin derin davranışa etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Duygusal zekanın alt boyutlarından“başkalarının duygularını değerlendirme”boyutunun derin davranışa istatistiksel olarak anlamlı (p=0.017) bir etki ettiği, diğer boyutların etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Üçüncü aşamada duygusal zekâ ölçeğinin alt boyutları ve duygusal emek ölçeğinin doğal (samimi) davranış boyutuna ilişkin regresyon analizi yapılmış F sig. değeri (p=0.000) olduğundan dolayı duygusal zekanın alt boyutlarından en az bir tanesinin doğal (samimi) davranışa etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Duygusal zekanın alt boyutlarından“duyguların kullanılması”boyutunun doğal (samimi) davranışa istatistiksel olarak anlamlı (p=0.015) bir etki ettiği, diğer boyutların etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a significant increase in studies showing that the subject of emotional intelligence, which can also be defined as the ability to understand and manage emotions, is related to the subject of emotional labor, which can mean displaying the display rules of a business. However, although there are studies in different sectors in the literature, no studies have been found on the effect of emotional intelligence on emotional labor behaviors in private hospital assistant health personnel. This research aims to determine the effect of emotional intelligence on emotional labor behavior. For this purpose, emotional intelligence and emotional labor scales were applied to the assistant health personnel in a private hospital serving in Giresun province, and data were obtained. The Wong and Law emotional intelligence scale, which consists of sixteen statements and four sub-dimensions to measure the level of emotional intelligence, and Diefendorff et al. Emotional labor scale developed by (2005) was used. After the regression analysis, the effect of emotional intelligence sub-dimensions on surface acting behavior was examined in the first stage. F sig. since the value of (p = 0.546) was above 0.05, it was concluded that none of the sub-dimensions of emotional intelligence were associated with surface acting, one of the emotional labor sub-dimensions. In the second stage, regression analysis was performed regarding the sub-dimensions of the emotional intelligence scale and the deep acting dimension of the emotional labor scale. F sig. since it has a value (p = 0.001), it was concluded that at least one of the sub-dimensions of emotional intelligence affects deep acting. It was concluded that the dimension of“evaluating the emotions of others”, which is one of the sub-dimensions of emotional intelligence, had a statistically significant effect (p = 0.017) on deep acting, and the other dimensions had no effect. In the third stage, the regression analysis of the sub-dimensions of the emotional intelligence scale and the natural emotions dimension of the emotional labor scale was performed. Since its value (p = 0.000), it was concluded that at least one of the sub-dimensions of emotional intelligence affected natural emotions. It was concluded that the“use of emotions”dimension, one of the sub-dimensions of emotional intelligence, had a statistically significant effect (p = 0.015) on natural emotions, whereas the other dimensions had no effect.