Karakaşzâde, Mir'ᾱtü'l-ʻUşşᾱḳ Venūrü'l-Aḥdᾱḳ [87-171. s.] [transkripsiyonlu metin]
Karakaşzâde, Mir'ātü'l-ʻUşşāḳ ve Nūrü'l-Aḥdāḳ [87-171. p.] [Transcripted Text]
- Tez No: 699624
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karakaşzâde Ömer Efendi, tasavvuf, aşk, tarikatlar, Karakaşzâde Ömer Efendi, sufism, love, orders
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Çalışmamız Karakaşzâde Ömer Efendi' nin Mir'ātü'l-ʻUşşāḳ ve Nūrü'l-Aḥdāḳ isimli dört bâb ve bir sonuç bölümünden oluşan eserinin bir kısmının (87-171.s.) Latin harflerine aktarılmasıdır. Mezkûr eserin muhtevası; İslam dini, tasavvuf ve tarikatlardır. Eseri Latin harflerine aktararak Klasik Türk Edebiyatı sahasına katkıda bulunma amacı güttüğümüz çalışmamız, genel bilgilerden oluşan Giriş; Karakaşzâde' nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdiğimiz 1. Bölüm; Mir'ātü'l-ʻUşşāḳ ve Nūrü'l-Aḥdāḳ'ın nüsha tavsifi, dil ve anlatım özellikleri, metnin teşkilinde esas kabul ettiğimiz kıstasların sıraladığımız metnin tesisi ve sonucun yer verildiği 2. Bölüm; çalışmamıza konu olan Metin ve çalışmamız esnasında kullanılan kaynakları sıraladığımız Bibliyografya bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study is the transfer of a part of Karakaşzâde Ömer Efendi's work, Mir'ātü'l-ʻUşşāḳ ve Nūrü'l-Aḥdāḳ (87-171.p.), which consists of four chapters and a conclusion, into Latin letters. The content of the aforementioned work; The religion of Islam is Sufism and sects. Our study, which we aim to contribute to the field of Classical Turkish Literature by transferring the work to Latin letters, consists of general information; Chapter 1, where we give information about Karakaşzâde's life and works; Chapter 2, which includes the description of the copy of Mir'ātü'l-ʻUşşāḳ ve Nūrü'l-Aḥdāḳ, the language and expression features, the establishment of the text that we have consédered as the basis for the formation of the text, and the conclusion; It consists of the Text, which is the subject of our study, and the Bibliography, in which we list the sources used during our study.