Öğretmenlerin salgın döneminde uzaktan eğitime yönelik tutumu
Attitudes of teachers towards distance education during pandemic period
- Tez No: 699645
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYA TUNCER ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Uzaktan Eğitim, Öğretmen Tutumu, Covid-19, Pandemic, Distance Education, Teachers' Attitude, Covid-19
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
2020 Mart ayı itibariyle ülke gündemini pandemi süreci oluşturmaktadır. Sağlık, eğitim, ekonomi, üretim faaliyetleri, sosyal ilişkiler, teknoloji ve daha birçok alan bu süreçten olumsuz etkilenmiştir. Ülkemizin her yerinde uzaktan eğitime geçilmiş ve öğretmenler çeşitli çevrimiçi platformlarla öğrencilere müfredatı aktarmaya başlamışlardır. Ayrıca EBA üzerinden de eğitimler devam etmiştir. Uzaktan eğitim süreci gerek teknolojik alt yapı gerekse öğretmenin teknolojik donanımıyla ilişkili olup öğrenci ve öğretmenlere farklılıkları deneyimleme fırsatı sunmuştur. 12 Ekim -13 Kasım 2020 tarihleri arasında; Tüm okulöncesi kurumları, köy okulları ve seyrek nüfuslu okullarda eğitim öğretim haftanın 5 günü, Ortaokul ve liselerde ise sadece sınava girecek öğrenciler için sınıf mevcudu 2'ye bölünerek haftanın 2 günü yüz yüze eğitim sağlanmıştır. Araştırmanın yapıldığı dönem itibariyle ilk COVID-19 vakasının tespit edilmesinden sonraki tek yüz yüze eğitim bu 1 aylık sürede olmuştur. Eğitim öğretim EBA, TRT EBA TV'ler ve canlı dersler aracılığıyla uzun süre devam etmiştir.“Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği”nin öğretmenlere uzaktan eğitim sürecinde uygulanması öğretmenlerin uzaktan eğitime karşı tutumlarının belirlenmesinde etkili olmuştur. Daha önceki çalışmalarda uzaktan eğitim sistemi yüz yüze eğitimin de var olduğu zamanları kapsamaktadır. Bu çalışmada sadece pandemi sürecindeki uzaktan eğitim yöntemine yönelik öğretmenlerin tutumunun belirlenmesinde yardımcı olacak ve sürecin yapı taşı olan öğretmenlerin tutumlarının belirlenmesi süreci olumlu etkilemiştir. Bu araştırma ile öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının ölçülmesi amaçlanmış ve sonuçta öğretmenlerin cinsiyetlerinin, yaşlarının, kıdemlerinin, branşlarının, öğrenim durumlarının ve çalıştıkları okul bölgesinin öğretmenlerin tutumlarına bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As of March 2020, the current agenda of the country is mainly about the Pandemic Period. Therefore, many areas such as health, education, Economics, production, social relationships and technology have been affected negatively. Throughout the country distance education have been applied, and many educators began to carry out educational curriculum via online portals apart from EBA. Distance education process is mostly related to techological infrastrucure and technological equipment. Also it offers teachers the chance of experiencing dissimilarities. Between October 12 and November 13 in 2020, face to face education process was provided to all pre-schools, country schools and sparsely-populated schools for five days a week. In secondary schools and high schools, face to face education was provided only to the students who would take nationwide exams, dividing the classrooms into two separate groups. Considering the time of this study, later on the first detection of COVID-19 case, the only face to face education which lasted for a month was conducted in this period. Education continued on EBA, TRT EBA and live lessons.“Distance Education Attitude Scale”has been effective in determining the attitudes of teachers towards distance education. In previous studies, distance education process was evaluated along with face to face education. Yet, this study will help identifying the attitudes of teachers towards distance education in pandemic period only and this will affect teachers' attitudes positively, who are the core elements in education. With the help of this research, it was aimed to measure teachers' attitudes towards distance education and it became clear that there is not any effect of the dissimilarities such as gender, age, branch, work experience, educational background and the location of the schools.