Yapay zekâ çalışmalarından turing testi'nin zihin felsefesi açısından analizi
From artificial intelligence studies of the turing test analsis in terms of the philosophy of mind
  1. Tez No: 699665
  2. Yazar: MENEKŞE SEÇİL YAPIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EYİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Philosophy of Mind, Consciousness, Mind, Mind-Body Problem, Dualism, Qualitativeness, Functionalism, Physicality, Artificial Intelligence, Turing Machine, Strong-Weak Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Zihin felsefesi çalışmaları; zihnin özelliklerini, geçmişi ve geleceği hakkındaki düşüncelerin neler olduğuna ilişkin tartışmaların güncelliğini koruyan çalışmalardır. Bilimsel çalışmalarda da deneysel açıdan kuramların ortaya çıkmasına neden olan çalışmalardır. Çağdaş zihin felsefesinde ise; insan zihninin doğaya bağımlı bir fiziksel dünyadan kopabileceği hakkında tartışmalara yer verilir. Çünkü zihin, fiziksel yasalarla yönetilemez. İnsan zihninin, fiziksel dünyada bulunmayan özellikleri vardır. Zihin beden ilişkilerine yönelik çalışmalardan biri Descartes'ın zihin-beden düalizmidir. Zihin-beden düalizmi, zihin ile beden bağlantısı hakkındaki tartışmaları içerir. Bu tartışmalar da beraberinde, zihinlerin, bedenlerde nasıl etki yarattığıyla ilgili olarak nedensellik probleminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çağdaş zihin felsefesinin temel problemlerinden biri zihin-beden ilişkisine yönelik çalışmalarda, karşılaşılan problemlerdir. Zihin-beden problemlerinin anlaşılması doğrultusunda, insan zihnini anlamaya yönelik, farklı çalışmalara başvurulmuştur. Bunlardan biri; yapay zekâ çalışmalarıdır. İnsan zihninin sahip olduğu düşünme, anlama, kavrama, yorum yapma gibi özellikler; insanın, canlılık içerisinde üstün bir özelliğe sahip olduğunu göstermiştir. Yapay zekâ çalışmalarında ise; insan zihninin üstün özelliklerinden yola çıkılarak, bir benzerinin yapılması ihtimali, zihin felsefesinde tartışmalara sebep olmuştur. Bu tez çalışmasında; zihin felsefesi çalışmalarında yer alan, yapay zekâ çalışmalarının üzerinde durulmuştur. Yapay zekâ çalışmalarının temelinde yatan felsefi sorunlar analiz edilmiştir. Çağdaş zihin felsefesi çalışmalarında, yapay zekanın ne gibi sınırları olduğu tartışılmıştır. Felsefesi temelde, yapay zekâ çalışmalarına yönelik eleştiriler, yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Philosophy of mind studies are studies that keep the characteristics of the mind up to date with discussions about what thoughts about its past and future are. In scientific studies, they are also studies that lead to the emergence of theories from an experimental point of view. In contemporary philosophy of mind, there are discussions about how the human mind can be disconnected from a physical world dependent on nature. Because the mind cannot be governed by physical laws. The human mind has features that are not found in the physical world. One of the works on mind-body relations is Descartes ' mind-body dualism. Mind-body dualism includes discussions about mind-body connection. These discussions have led to the problem of causality in relation to how minds affect bodies. One of the main problems of modern philosophy of mind is the problems encountered in studies of the relationship between mind and body. In line with understanding Mind-Body Problems, different studies have been applied to understanding the human mind. One of them is artificial intelligence studies. The characteristics of the human mind such as thinking, understanding, understanding, and commenting have shown that man has a superior property in vitality. In artificial intelligence studies, the possibility of a similar one based on the superior characteristics of the human mind has caused controversy in the philosophy of mind. In this thesis, artificial intelligence studies in philosophy of mind were focused on. The philosophical problems underlying artificial intelligence studies have been analyzed. In contemporary philosophy of mind studies, it has been discussed what limits artificial intelligence has. His philosophy was based on criticisms of the study of artificial intelligence.