Genç yetişkinlerde internet bağımlılığının sosyal fobi ve yalnızlık ile ilişkisi
Relationship between internet addiction with loneliness and social phobia among in young adult
  1. Tez No: 699664
  2. Yazar: YILDIZ MERVE FIRINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Sosyal Fobi, Yalnızlık, Internet addiction, Social Fobi, Loneliness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerde internet bağımlılığının sosyal fobi ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Ek olarak bireylerin cinsiyeti, eğitim durumu ve medeni durumlarının internet bağımlılığı, sosyal fobi ve yalnızlık üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin farklı illerinde bulunan 20-40 yaşları arası 100 erkek 100 kadın olmak üzere toplam 200 kişi alınmıştır. Veri toplama araçları olarak“Young İnternet Bağımlılığı Kısa Formu”,“Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği”ve“UCLA Yalnızlık Ölçeği”kullanılmıştır. Aynı zamanda bireylerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından“Kişisel Bilgi Formu”oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda İnternet bağımlılığı ile sosyal fobi alt puanı olan kaygı ile arasında pozitif yönde istatistiki olarak anlamlı bir korelasyon gözlenirken internet bağımlılığı ve yalnızlık arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
RELATIONSHIP BETWEEN INTERNET ADDICTION WITH LONELINESS AND SOCIAL PHOBIA AMONG IN YOUNG ADULT The aim of this study is to reveal the relationship between internet addiction, social phobia and loneliness levels in young adults. In addition, the effects of individuals' gender, educational status and marital status on internet addiction, social phobia and loneliness were investigated. A total of 200 people, 100 men and 100 women, aged 20-40, in different provinces of Turkey, were included in the study.“Young Internet Addiction Short Form”,“Liebowitz Social Anxiety Scale”and“UCLA Loneliness Scale”were used as data collection tools. At the same time, a“Personal Information Form”was created by the researcher in order to determine the socio-demographic characteristics of individuals. As a result of the research, a statistically significant positive correlation was observed between Internet addiction and anxiety, which is a social phobia sub-score, but no statistically significant relationship was found between Internet addiction and loneliness.