Geri Dön

Tanzimat sonrası Osmanlı imparatorluğu bütçe ve kesin hesaplarının analizi

Analysis of Ottoman Empire budget and final accounts after the Tanzimat

  1. Tez No: 699893
  2. Yazar: FATİH SEFA TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VELİ SEYİTDANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 653

Özet

Bu doktora tezinde; Bütçe Hakkı ve Bütçe Hazırlama disiplininin Osmanlı mali sistemine entegre edilmesi ve Kesin Hesap uygulamasının yerleşmesi konuları çalışılmıştır. Mali sistem içerisinde Kamu Bütçelerinin ve Kesin Hesap Uygulamaları ile bütçe denetiminin sağlanması Osmanlı mali sistemi için yeni ve modern bir uygulama olmuştur. Bu sebeple Bütçeler ve Kesin Hesap Cetvelleri tezimizin ana konusu olmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılma sebepleri açıklanırken, birçok konudan bahsedilir. Bun konular içinde ilk sıralarda Osmanlı Ekonomik ve Mali sisteminin geliştirilememesi gelmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların çoğu sözel anlatımlara dayanırken, bu tez çalışmasında dönemin ekonomik gerçekliği, sayısal olarak ortaya konmakta ve analiz edilmektedir. Tanzimat sonrası 1841-1910 arası dönemin bütçe rakamları, tablo ve grafikler ile açıklanarak 19. Yüzyıl Osmanlı Devleti mali durumunun yıllar içindeki seyri analitik olarak gösterilmiştir. Ayrıca 1887-1895 arası 9 mali yılın bütçe rakamları verilerek dönemin bütçe analizleri detaylandırılmıştır. İlave olarak 1885-1892 arası hazırlanan Kesin Hesap cetvelleri ilk defa günümüz Türkçesine çevrilerek mali analiz teknikleri uygulanarak, bütçe rakamları ile karşılaştırılmış ve literatüre kazandırılmıştır. Tezde kullanılan birincil kaynaklar ve bu kaynakların mali disiplinle analiziyle özgün olmasına çok büyük bir çaba sarf edilmiş ve dönemin gerçek resmini oluşturulmasına küçükte olsa bir katkı sağlaması hedeflenmiştir.

Özet (Çeviri)

In this dissertation; I studied the integration of the Budget Right and Budget Preparation discipline into the Ottoman financial system and the establishment of the final account practice. Public Budgets, Final Account Practices and budget control within the financial system were a new and modern practice for the Ottoman financial system. For this reason, Budgets and Final Accounts have been the main subject of this dissertation. While explaining the reasons for the collapse of the Ottoman Empire, many issues are mentioned. Among these issues, the failure to develop the Ottoman Economic and Financial system comes first. While most of the studies on this subject are based on verbal expressions, in this thesis, the economic reality of the period is presented and analyzed numerically. The budget figures for the period between 1841 and 1910 after the Tanzimat were explained with tables and graphs. The course of the financial situation of the 19th Century Ottoman State over the years has been shown analytically. In addition, the budget analyzes of the period were detailed by giving the budget figures of the nine fiscal years between 1887-1895. In addition, the final account statements prepared between 1885 and 1892 were translated into today's Turkish for the first time and compared with the budget figures by applying financial analysis techniques and brought to the scientific literature. With the primary sources used in this dissertation and the analysis of these sources with financial discipline, a great effort has been made to make it original and it is aimed to make a contribution to the creation of the real picture of the period.

Benzer Tezler

  1. Tanzimat sonrası Osmanlı otel mimarisi ve Pera Palas

    The Ottoman hotel architecture after the Tanzimat and Pera Palas

    ÖZGÜ ÇİLLİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Sanat TarihiHacettepe Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA AKPOLAT

  2. Tanzimat sonrası Osmanlı saray çevresinde resim etkinliği (1839-1923)

    Başlık çevirisi yok

    SEMA ÖNER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. MUSTAFA CEZAR

  3. Düyun-u Umumiye İstanbul merkez binasının Tanzimat sonrası Osmanlı mimarlığı bağlamında değerlendirilmesi

    Evaluating the İstanbul central building of Public Debts administration with respect to Ottoman architecture after Tanzimat period

    MEHMET ÇAĞLAYAN ÖZKURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Sanat TarihiHacettepe Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA SERVET AKPOLAT

  4. Murder, gender, and reform: The trial of Ümmügülsüm in the post-Tanzimat Ottoman Empire

    Cinayet, toplumsal cinsiyet ve reform: Tanzimat sonrası Osmanlı İmparatorluğu'nda Ümmügülsüm'ün yargılanması

    AYLİN AKTAŞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Tarihİstanbul Bilgi Üniversitesi

    Tarih Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BAŞAK TUĞ ONARAN