Yûnus Emre Dîvân'ında birlik düşüncesi
The thought of 'Unity' in Yûnus Emre's Dîwân
- Tez No: 700021
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YENİTERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Yûnus Emre, Tasavvuf, Tevhîd, Birlik, Aşk, Turkish Literature, Yunus Emre, Sufism, Tawḥīd, Unity, Love ('aşḳ)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Anadolu coğrafyasında Hz. Peygamber ahlâkının ve Türk- İslâm sûfîyane hayatının yaşanmasında kuşkusuz Hz. Mevlânâ, Yûnus Emre, Hacı Bektaş-ı Velî ve diğer sûfîlerin rolü büyüktür. Anadolu birlik ve dirliğini onların gül-i Muhammedî kokan eserlerine borçludur. Yûnus Emre Türkçeyi mânâ dili haline getirmiştir. İfâde gücünü Hak aşkından ve birlik düşüncesinden alarak kendisinden sonra gelen birçok mutasavvıfa da tesir etmiş, yankısı hâlâ gönül ve rûh dünyamızı ve tüm insanlığı etkilemeye devam etmektedir. Tezde İslâm din ve tasavvufunun temel ilkesi olan tevhîd/birlik anlayışı, Yûnus Emre'nin Dîvân'ında ilim, aşk, mürşid, derviş ve toplum bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that, Mewlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli and other Sufi's have a big effect on experiencing and living the morality of Prophet Mohammad (pbuh) and Turkish-Islamic mystic life in the geography of Anatolia. Anatolian folks owes its peace and unity to those rosy Prophet Mohammad scented poems. Yunus Emre dressed Turkish most beautiful clothes in the language of poetry in the 13th century. Yunus, who took his power of expression from the love of God and the idea of unity, also influenced many mystics who came after him and its echo still continues to affect our world of heart and spirit and all humanity. In the thesis, within the framework of the basic principles of Islam, religion and Sufism, Yunus Emre's understanding of tawhid/unity is discussed in the context of science, love, murshid, dervish and society through his Diwan.