Nesh teorisi bağlamında Kur'an'da tahfif
Tahfif (facilitation) in the Quran in the context of nesh (abrogation) theory
- Tez No: 700035
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tahfif, Kavram, Nesh, Ahkam, Tafsir (Commentary), Tahfif (Facilitation), Term, Nesh (Abrogation), Ahkâm (Provisions)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada müfessirlerce genelde nesh teorisi ile açıklanan ve hükümleri arasında kolaylaştırmanın bulunduğu ayetler ele alındı. Hükmünde tahfif bulunan ayetlerin nesh teorisi ile açıklanmasının gerekli olup olmadığı incelendi. Bunun için ilk olarak tahfîf kavramının sözlük anlamları zikredildi. Daha sonra tahfîf kavramının Kur'an'da hangi anlamlarda kullanıldığı ve tahfîf kavramının Kur'anî anlamı ortaya koyuldu. Aralarında tahfîf bulunan ayetlerin açıklanmasında genelde müfessirlerce nesh teorisine başvurulduğundan nesh teorisi açıklandı. Hükmünde tahfîf bulunduğu iddia edilen ayetler incelendi ve bu ayetlerin arasında tahfîf var mı, var ise nesh teorisi dışında nasıl bir izah getirilebilir konusu üzerinde duruldu. Aynı zamanda tahfîf kavramı ile nesh teorisi arasındaki ilişkiden bahsedildi. Netice itibariyle çalışmamızda hükmü kolaylaştırılan ayetlerin açıklanmasında nesh teorisine başvurmanın elzem olmadığı, ayetlerin tarihsel arka planına yahut da sebeb-i nüzûl rivayetlerine bakıldığında ve geçtiği sûre içerisinde incelendiğinde ayetlerin anlaşılmasında bu yöntemin yol gösterici olduğu anlaşıldı. Böylece aralarında tahfîf bulunduğu iddia edilen her ayette tahfîfin olmadığı ve aralarında tahfîf olduğu için mensûh addedilen ayetlerin mensûh olmadığı anlaşıldı. Bu yaklaşımla tahfif ve nesh bağlamında mensûh addedilen ayetlerin sayısının iddia edildiği gibi fazla olmadığı ortaya konuldu. Çalışmada ortaya konulan sonuçları elde etmek için de dökümantasyon, karşılaştırma ve tümevarım metotları kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the verses that are generally explained by the theory of nesh (abrogation) by the commentators and that include tahfif (facilitation) between their ahkâm (provisions) were discussed. It was examined whether it is necessary to explain the verses that have tahfif with the theory of nesh. For this, firstly, the dictionary meanings of tahfif were explained. Then, the meanings of tahfif in the Qur'an and the Qur'anic meaning of tahfif were revealed. Since the theory of nesh is generally used by commentators in commenting the verses that have tahfif, the theory of nesh was explained. The verses that are claimed to have tahfif in their ahkâm were examined and it was focused on whether there is tahfif among these verses, and if there is, how can an explanation be made other than the theory of nesh. At the same time, the relationship between tahfif and the theory of nesh were mentioned. As a result, in our study, it was understood that it is not essential to refer to the theory of nesh in the commentary of the verses whose ahkâm have tahfif, and when we look at the historical background of the verses or the narrations of the sebeb-i nüzul (cause of revelation), and when it is examined in the surah, it is understood that it guides us in understanding the verses. Thus, it has been understood that there is no tahfif in every verse that is claimed to have tahfif, and that the verses that are considered mensuh (abrogated) because there are tahfif among them are not mensuh. With this approach, it has been revealed that the number of verses considered mensuh in the context of tahfif and nesh is not as high as claimed. Documentation, comparison and inductive methods were used to obtain the results presented in the study.