Bir fabrikada çalışan işçilerde psikososyal risklerin değerlendirilmesi
Psychosocial risks assessment of workers of a factory
- Tez No: 700066
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Absenteism, psikososyal risk değerlendirmesi, çalışan sağlığı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bir Fabrikada Çalışan İşçilerde Psikososyal Risklerin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kocaeli Çayırova' da faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan işçilerin, sosoyodemografik özellikleri ve psikososyal risklerinin saptanması ve bu özelliklerin algılanan sağlık durumu , hastalık nedenli devamsızlık durumları ile son bir yıl içinde yaşanan iş kazası geçirme sıklığı ile ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Kesitsel tipte araştırma tekniği kullanılmıştır. Araştırmada örneklem hesaplanmamış 380 çalışanın tamamının katılımı amaçlanmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan ve sosyodemografik bilgileri içeren veri formu ile birlikte Kopenhag Psikososyal Risk Değerlendirme Ölçeği (KOPSOR-TR) kullanılmıştır. 264 kişinin veri formu çalışmaya alınmıştır. Çalışanların kronik hastalık varlığı, algılanan sağlık durumu, sağlık ilişkili işe devamsızlık ve iş kazası geçirme durumu sorgulanmıştır. Bulgular: %74,4 erkek, %25,6 kadın olmak üzere 281 gönüllü çalışmaya katılmıştır. 264 kişinin veri formları değerlendirilmiştir. Psikososyal riskler açısından, çalışma hızı, nicel talepler, duygusal talepler, gelişme olanağı eksikliği, rol çatışması, liderlik kalitesi eksikliği, üstlerinden sosyal destek eksikliği, topluluk duygusu eksikliği, güven eksikliği, iş doyumu eksikliği KOPSOR alt boyutlarında yüksek puanlar tespit edilmiştir. Günlük çalışma süresinin 8 saatten fazla olması, vardiyalı çalışma, yöneticilik görevinin olması ve kronik hastalık varlığında KOPSOR alt ölçek puanları anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır (p˂0,005). Çalışılan bölüm, eğitim düzeyi ve kronik hastalık varlığı son bir yılda 7 gün ve üzeri devamsızlığı etkileyen faktörler olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışma grubumuzda yüksek seviyede eğitimli, üretimde çalışan, yöneticilik görevi bulunan, vardiyalı çalışma yapan, algılanan sağlığı orta/kötü olanların KOPSOR ölçeği ile saptanan psikososyal risk puanları yüksektir. Nicel talepler, işe etki eksikliği, gelişme olanağı eksikliği, işin anlamsızlığı, yeterli bilgilendirme (öngörülebilirlik) eksikliği, tanınırlık eksikliği, liderlik kalitesi eksikliği, akranlarından sosyal destek eksikliği, güven eksikliği, adalet ve saygı eksikliği ve tükenmişlik psikososyal riskleri absenteism üzerine etkilidir.
Özet (Çeviri)
Psychosocial Risks Assessment of Workers of a Factory Purpose: The purpose of this study is to determine the sociodemographic characteristics and psychosocial risks of the workers of a factory operating in Çayırova Kocaeli, and to examine the relationship of these characteristics with perceived health status, sickness absence and work related incidence rate over the course of last year. Methodology: Cross sectional research design is employed in this study. The study is aimed to include all the employees as opposed to determining a sample group. The study is conducted by the use of The Copenhagen Psychosocial Questionnaire (COPSOQ) and the sociodemographic data form that has been prepared by the researcher. Perceived health status, sickness absence and work related incidence rate have been questioned. Findings: 281 volunteers participated in the study. %74.4 of the participants are male and %25.6 are female. 264 data forms have been evaluated in total. In terms of psychosocial risks, medians have been found to be high in the following COPSOQ dimensions: work pace, quantitative demands, emotional demands, lack of possibilities for development, role conflicts, lack of quality in leadership, lack of social support from supervisors, lack of sense of community at work, lack of trust and lack of job satisfaction.