Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının icrası
The execution of judgments of the European Court of Human Rights
  1. Tez No: 700087
  2. Yazar: ABDULKADİR AYGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, mahkeme kararlarının icrası, The European Court of Human Rights, the Committee of Ministers of the Council of Europe, execution of judgments of the Court
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kökenini, yapısını ve bilhassa kararlarının icra sürecini incelemektedir. Bu çalışmayla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının icrasına uluslararası düzeydeki yaklaşım ve Mahkeme kararlarının devletlerin iç hukukuna etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ilgili kararlarının yanı sıra literatür taraması da yapılarak icra sürecinin mantığı anlaşılmaya çalışılmıştır Sonuç olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları icra edilirken temel olarak bireysel ve genel tedbirlerin ikincillik ilkesi çerçevesinde alınması gerektiği kanaatine varılmıştır. Öte yandan Mahkeme kararlarının bazen icra edilmemekle karşı karşıya kaldığı da görülmüştür. Bu sebeple icra etmemenin neden ve sonuçları da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the root, structure and, particularly execution of the judgements of the European Court of Human Rights (ECtHR). In this study, it has been strived for enlightening the approach towards the execution of the judgments of the European Court of Human Rights in the international level and the effects of the Courts' judgments upon the domestic law of the states. In this regard, it has been tried to comprehend the logic of the execution process by reviewing the literature as well as the decisions of the Committee of Ministers of the Council of Europe and the European Court of Human Rights. Consequently, it has been concluded that, while executing the judgments of the European Court of Human Rights, it has mainly been required to take individual and general measures in the scope of principle of subsidiarity. On the other hand, it has also been seen that the judgments of the European Court of Human Rights sometimes face with non-execution. Therefore, the causes and results of the non-execution has also been assessed.