Evli çiftlerde çift uyumu, evlilik çatışması ve çatışma çözüm stillerinin inclenmesi
Couple harmony of married couples, marriage conflict and analysis of conflict resolution styles
- Tez No: 700086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Evlilik Çatışması, Çatışma Çözüm Stili, Marital Harmony, Marital Conflict, Conflict Resolution Style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya'da yaşayan evli bireylerin evlilik uyumu, evlilik çatışması ve çatışma çözüm stillerinin hangi değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelemek ve evlilik uyumu, evlilik çatışması ve çatışma çözüm stilleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın örneklem grubunu Antalya ili merkez ilçelerinde ikamet edip çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlamayı kabul eden 314 evli birey oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Uyumu Ölçeği, Evlilik Çatışması Ölçeği ve Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ölçeklerden sağlanan veriler SPSS 23.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde Mann Witney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda evli bireylerin evlilik uyumlarının, yaşa, çocuk sahibi olma durumuna, çatışmayı kimin başlattığına, evlenme kararını alış şekline, ev işlerinin kim tarafından yapıldığına göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda evlilikte çatışma sıklığının cinsiyete, çocuk sahibi olma durumuna, çalışma durumuna, çatışmayı kimin başlattığına, evlenme kararını alış şekline, eşe yakınlık durumuna, ev işlerinin kim tarafından yapıldığına göre, eğitim durumuna ve aylık toplam gelir durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Araştırmada evli bireylerin çatışma esnasında kullandıkları olumlu çatışma çözüm stillerinin; çocuk sahibi olma durumuna ve ev işlerinin kim tarafından yapıldığına göre anlamlı şekilde farklılaştığı, olumsuz çatışma çözüm stillerinin; cinsiyete, çatışmayı kimin başlattığına ve ev işlerinin kim tarafından yapıldığına göre anlamlı şekilde farklılaştığı, boyun eğme çatışma çözüm stilinin; cinsiyete, çatışmayı kimin başlattığına ve ev işlerinin kim tarafından yapıldığına göre anlamlı şekilde farklılaştığı, geri çekilme çatışma çözüm stilinin ise çatışmayı kimin başlattığına göre anlamlı şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether married individuals living in Antalya differ according to which variables marriage harmony, marriage conflict and conflict resolution styles differ and to examine the relationships between marriage harmony, marriage conflict and conflict resolution styles. The sample group of the study consists of 314 married individuals whore side in the Central Districts of Antalya province and agree to participate voluntarily in the study. Personal data form, marriage adjustment scale, marriage conflict scale and Conflict Resolution Styles scale were used in the research. Data provided from the scales in the study was analyzed in SPSS 23.0 program. Mann Witney U test, Kruskal Wallis H test and Spearman correlation analyses were used in the analysis of there search data. As a result of there search, it was found that married individuals' marital harmony significantly differs depending on age, the state of having children, who started the conflict, how they got used to the decision to marry, and by whom the household chores were performed. As a result of there search, the frequency of conflict in marriage differed significantly according to gender, the state of having children, the state of work, who started the conflict, the way of getting married, the state of proximity to the spouse, who did the housework, the state of education and the state of total monthly income. In the survey, married individuals positive conflict resolution styles used during the conflict; the status of having a child, and since who are of the household are made by differ significantly negative conflict resolution styles; gender and conflict since it is made of the House who started by who differ significantly, submission style of conflict resolution; gender, conflict, and since it is made of the House who started by who differ significantly, with drawal, conflict resolution styles that differed significantly compared to the person who started the conflict is concluded.