Kronik hepatit B'de oral antiviral tedavi ile virolojik yanıt oranları
Virological response rates with oral antiviral treatment in chronic hepatitis B
  1. Tez No: 700094
  2. Yazar: HAMZA ABBASOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KHB, Siroz, HSK, CHB, Cirrhosis, HCC
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Tedavi ile virolojik yanıt alınan hastalarda KHB'ye bağlı karaciğer yetmezliği, siroz, HSK gibi gelişmesi engellenebilmektedir [1]. Çalışmamızda oral antiviral tedavi alan KHB'li hastaların virolojik yanıt oranlarının değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 499 hasta dahil edildi. Hastalar HBeAg ve siroz durumlarına göre gruplandırıldı. Gruplar virolojik ve serolojik yanıt açısından değerlendirildi. Viral yanıtsızlığa, HBeAg ve HBsAg serokonversiyonuna bakıldı. Bulgular: Siroz grupunda %12 hasta HBeAg (+) ve %86,5'i (-), siroz olmayan grubda ise %21.1 ve %78.5 idi. HBeAg (+) ve anti HBe (-) olma oranı sirozlu olmayan KHB'li vakalarda anlamlı olarak fazlaydı (p= 0.026). HBeAg (-) siroz grubunda virolojik yanıt oranı %86,2, virolojik yanıtsızlık %14,2 idi. Siroz olmayan grubda virolojik yanıt oranı %92,5 iken, %7,4 hastada ise yanıtsızlık görüldü. Siroz grubunda HBeAg (+) %81,2 virolojik yanıt oranı %81,2 iken, %18,7 hastada yanıt alınmamıştı. Siroz olmayan KHB'li grubda %68,4 virolojik yanıt alınırken, %31,6 hastada yanıt alınmamıştı. Siroz grubunda HBeAg serokonversiyonu (%6.66), HBeAg negatifleşmesi %73.3, siroz olmayan grubda %40.5 ve %31 idi. HBe Ag negatifleşmesi oranı siroz olanlarla olmayanlar açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (p=0.072). HBsAg seronegativliği %1.81, HBsAg serokonversiyonun %0,2 olduğu görüldü ve tüm hastalar siroz olmayan grubdaydı. Sonuç: Çalışmamızda ortalama 6 yıllık anti-viral tedavi ile virolojik yanıt tama yakın oranda sağlanandığı görülmektedir. HBsAg temizlenmesi % 1.8, HBeAg serokonversiyonu siroz olmayan grubda % 40 oranında, siroz grubunda % 6 oranında saptanmıştır. Oral antiviral tedaviyle neredeyse tüm hastalarda virolojik yanıt sağlarken, serolojik yanıtta bu başarıyı gösteremediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Development such as liver failure, cirrhosis, and HCC due to CHB can be prevented in patients with virological response with treatment [1]. In our study, we aimed to evaluate the virological response rates of patients with CHB who received oral antiviral therapy. Material and Methods: 499 patients were included in the study. The patients were grouped according to their HBeAg and cirrhosis status. Groups were evaluated in terms of virological and serological response. Viral unresponsiveness, HBeAg and HBsAg seroconversion were evaluated. Results: There were 12% HBeAg (+) and 86.5% (-) in the cirrhosis group, 21.1% and 78.5% in the non-cirrhosis group. The rate of HBeAg (+) and anti HBe (-) was significantly higher in cases with CHB without cirrhosis (p = 0.026). In the HBeAg (-) cirrhosis group, the virological response rate was 86.2%, and the virological unresponsiveness was 14.2%. In the group without cirrhosis, the virological response rate was 92.5%, while there was no response in 7.4% of the patients. In the cirrhosis group, HBeAg (+) 81.2% virological response rate was 81.2%, while there was no response in 18.7% of the patients. While 68.4% of the patients with CHB without cirrhosis had a virological response, there was no response in 31.6% of the patients. HBeAg seroconversion in the cirrhosis group was 6.66%, HBeAg negativity was 73.3%, in the non-cirrhosis group 40.5% and 31%. When the HBe Ag negativity rate was compared between those with and without cirrhosis, there was no significant difference (p = 0.072). HBsAg seronegativity was 1.81%, HBsAg seroconversion was 0.2%, and all patients were in the non-cirrhosis group. Conclusion: İn our study, it is seen that virological response was achieved at a rate of almost complete with anti-viral treatment for an average of 6 years. HBsAg clearance was 1.8%, HBeAg seroconversion was 40% in the non-cirrhosis group, and 6% in the cirrhosis group. While providing virological response in almost all patients with oral antiviral therapy, it was found that it could not show this success in serological response.