Hüseyin Remzi ve Ahlâk-ı Hamîdî adlı eseri
Hüseyin Remzi and his work named Ahlâk-ı Hamîdî
- Tez No: 700093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Remzi, Ahlâk, İnsan, Nefs, İrade, Akıl, İsbât-ı Vâcib, Hüseyin Remzi, Moral, Human, Nafs, Will, Mind, Isbat al-Wajib
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada ele alınan Ahlâk-ı Hamîdî adlı eserin yazarı Hüseyin Remzi, 27 Mart 1839 (10 Muharrem 1255) tarihinde doğmuş ve 18 Aralık 1896 (13 Recep 1314) tarihinde vefat etmiştir. Başlıca eserleri şunlardır: İhtisâr-ı Fevâid, İlm-i Hayvânât (terc.), Ömür ve Afiyet-i Beşer, Ahlâk-ı Hamîdî, Ahlâk Dersleri. Hüseyin Remzi Ahlâk-ı Hamîdî adlı eserde her ne kadar klasik İslam felsefesi ahlâk metinlerinde tartışılan ahlâkî problemleri genel itibarıyla ele almış olsa da on-lardan farklı olarak hayvan hakları ve Allah'ın varlığının delilleri konularından da bahsetmiştir. Bu çerçevede ikinci bölümde önce eserin şekil ve muhtevası incelenmiş olup ardından içindeki belli başlı problemler ele alınmış ve mukayeseler yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise eserin latin alfabesine çevirisi ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, bu tez çalışması kapsamında, Osmanlı tabiplerinden Miralay Hüseyin Remzi Paşa'nın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve ahlâk anlayışı Ahlâk-ı Hamîdî adlı eseri üzerinden incelenip değerlendirilmiştir. Ayrıca eserin içeriği incelenmiş olup Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan eser latin alfabesine çevrilmiştir.
Özet (Çeviri)
The author of Ahlâk-ı Hamîdî; Hüseyin Remzi, which is being discussed in this study, was born on March 27, 1839 (10 Muharrem 1255) and died on December 18, 1896 (13 Recep 1314). The following are some of his essential works: İhtisâr-ı Fevâid, İlm-i Hayvânât (trans.), Ömür and Afiyet-i Beşer, Moral-ı Hamidî, Ethics Lessons. In Ahlâk-ı Hamîdî, Hüseyin Remzi roughly wrote about the moral problems that is discussed in typical Islamic philosophy, but he also wrote about the animal rights and about the evidence regarding to the existence of Allah as such topics are usually not found in the classic Islamic philosophy. In the second part of this fra-mework, he first examined the form and content of the work, then discussed the main problems in it and made comparisons. And in the third part, he presented the work in Latin. As a result; Within the scope of this thesis, the information was given about the life and works of one of the Ottoman physicians: Miralay Hüseyin Remzi Pasha, and his moral understanding was examined and evaluated through his work called Ahlâk-ı Hamîdî. In addition, the content of the work was examined and the work written in Ottoman Turkish was translated into Latin.