Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin staj süreci memnuniyetlerinin özgüven, öz yeterlik, stresle başa çıkma tarzları, benlik saygısı ve kişilik değişkenleri açısından incelenmesi
Examination of internship process satisfaction of Maritime Faculty students in terms of self-confidence, self – efficacy, stress coping styles, self-esteem and personality variables
- Tez No: 700097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Özgüven, Öz Yeterlik, Benlik Saygısı, Başa Çıkma, Kişilik, Job Satisfaction, Self – Confidence, Self – Efficacy, Self – Esteem, Coping, Five Factor Personality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Denizcilik, çalışma koşullarından dolayı diğer mesleklerden çok farklı ve kendine has zorlukları olan bir meslek dalıdır. Denize özgü çalışma koşulları kişileri psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Literatüre göre, gemi ortamındaki bu zor koşullardan dolayı kimi denizci adaylarının daha uzun deniz stajları esnasında mesleklerini bırakmayı düşündüklerini saptanmıştır. Bununla birlikte, denizdeki zorlu çalışma koşullarının ve bireysel faktörlerin kişilerin iş doyumlarının üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ve bunun da onların işlerini bırakmalarına yol açabileceği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, denizcilik fakültesi öğrencilerinin staj süreci memnuniyetlerinin, ya da staj süreci iş doyumlarının; özgüven, öz yeterlik, benlik saygısı, başa çıkma stratejileri ve beş faktör kişilik özellikleri açısından incelenmesidir. Geçmiş araştırmalara bakıldığında bu tür bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmanın evreni Denizcilik Fakültesi Öğrencileridir. Örneklemi ise İstanbul Tuzla'da bulunan Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesinden kısa ve/ veya uzun dönem deniz stajına çıkmış 74 öğrencidir. Çalışmada Minnesota İş Doyum Ölçeği, Özgüven Ölçeği, Genel Öz Yeterlik Ölçeği, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği, Başa Çıkma Stratejileri Kısa Formu ve Büyük Beş Kişilik Testi – 50 Türkçe Formu kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda tüm hipotezler desteklenmiş ve iş doyumu ile pozitif yönde anlamlı korelasyonların sırasıyla öz yeterlik, benlik saygısı, özgüven, planlama (başa çıkma stratejisi) ve sorumluluk (beş faktör kişilik özelliği) faktörleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır. Dışa dönüklük ve olumlu yorumlama gibi diğer bazı faktörlerin de iş doyumu ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde, ancak yukarıda sıralanan diğer faktörlere göre daha zayıf bir ilişkisi olduğu görülmektedir. Gelecek çalışmalarda daha yüksek bir katılımcı sayısı ile özellikle istatistiksel olarak daha kuvvetli sonuçlara varılacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Maritime is very different from other professions and has its difficulties due to its working conditions. Working conditions on the sea can negatively affect employees in terms of psychologically and physically. According to the literature, some trainee seafarers consider quitting their profession during long–term sea internships due to these conditions on the sea. Furthermore, the difficult working conditions and individual factors at sea can negatively affect the job satisfaction of employees, which eventually may cause them to quit their jobs. This study examines the internship process job satisfaction of maritime faculty students in terms of self-confidence, self-efficacy, self-esteem, coping strategies, and five factor personality traits. No such study has been found in the literature. The population of the study is Maritime Faculty Students. The sample consists of 74 students from Piri Reis University Maritime Faculty in Tuzla, Istanbul, who completed short and/or long-term sea internships. The Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, Self-Confidence Scale, Generalized Self-Efficacy Scale, Two-Dimensional Self-Esteem Scale, Coping Strategies Short Form, and the Big Five Personality Test – 50 Turkish Form were administered in the study. As a result of the study, all hypotheses were accepted, a significant positive relationship was found between job satisfaction and self-efficacy, self-esteem, self-confidence, planning (coping strategy), and responsibility (five-factor personality trait), respectively. Factors such as extraversion (five factor personality trait) and positive interpretation (coping strategy) also seem to have statistically significant positive but weaker correlations with job satisfaction. In future studies, statistically stronger results can be obtained with a higher number of participants.