Şantaj suçu
The crime of blackmail
- Tez No: 700098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hürriyet, İrade, Şantaj, Tehdit, Yarar Sağlama, Freedom, Will, Blackmail, Threat, Benefit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanununda“Kişilere Karşı Suçlar”ı ele alan ikinci kısmın yedinci bölümünde“Hürriyete Karşı Suçlar”başlığı altında düzenlenen şantaj suçu, daha önce ceza kanunumuzda yer almayan ve kavram olarak ilk defa 5237 s. TCK ile ceza hukukumuza giren bir suç tipidir. Şantaj suçu, 765 s. Mülga TCK'da yer alan birden çok suç tipinin bir araya gelmesi ile oluşan ve birden çok hukuki değeri koruyan yeni bir suç tipi olarak ceza hukukumuzda yerini almıştır. Çalışmamızda hürriyet ve irade özgürlüğü kavramları çerçevesinde kanun koyucunun şantaj suçuna yaklaşım şekli, suçun yasal olarak gelişim süreci, eski ve yeni ceza kanununda yer alan düzenlemeler bakımından aradaki farkların neler olduğu, suçun karşılaştırmalı hukukta yer alış şekli, suçun yasal unsurları ve özel görünüş biçimleri incelenmiştir. Şantaj suçu ile ilgili olarak hem suç teorisi hem de ceza yargılaması bakımından ulaşılan sonuçlar ve suç tipinin uygulamadaki şekli ve tartışmalı alanlar ile buna dair görüşlerimiz yer almaktadır. Yine bu hususta 765 s. TCK ve 5237 s. TCK uygulamalarında Yargıtay'ın verdiği kararlar doğrultusunda suçun incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The blackmail crime, which is regulated under the title of“Crimes Against Freedom”in the seventh part of the second section of the Turkish Penal Code (TPC) No. 5237, which deals with“Crimes Against Persons”, is a type of crime that was not included in our penal code before and that entered therein for the first time with the Turkish Penal Code No. 5237. The crime of blackmail took its place in our criminal law as a new type of crime consisting of the combination of more than one crime type in the abolished TPC No. 765 and protecting multiple legal values. Our study deals, within the framework of the concepts of“freedom”and“freedom of will”, with the approach of the legislator to the blackmail crime, the legal development process of the crime, the differences in terms of the regulations in the old and the new penal code, the way the crime takes place in comparative law, the legal elements of the crime and its particular appearances. Regarding the blackmail crime, it includes the results reached in terms of both the theory of crime and criminal proceedings, the type of crime in practice and the controversial areas and our views thereon. Furthermore, in this regard, the crime has been examined in line with the decisions of the Supreme Court in the abolished TPC No. 765 and TPC No. 5237.