5-10 yaş aralığında çocuk sahibi olan sosyal medya kullanıcısı anne ve babaların ebeveynlik stillerinin istismar farkındalığına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of parenting styles of social media user parents who have children between 5-10 years old on abuse awareness
  1. Tez No: 700146
  2. Yazar: BÜŞRA RAGIPOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çevrimiçi Çocuk İstismarı, Ebeveyn Stili, Çocuk İhmali, Sosyal Medya, Child, Online Child Abuse, Parenting Style, Child Neglect, Social Media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ülkemizde ve dünyada her geçen gün sayısı artmakta olan çocuk istismarı evrensel bir sorun haline gelmiştir. Çocuğun hayatını uzun yıllar etkisi altına alabilen, davranışsal ve psikolojik sorunlara sebep olan çocuk istismarında en büyük görev ebeveynlere ve o toplumda çocuklarla birlikte yaşayan tüm yetişkinlere aittir. Savunmasız bir şekilde dünyaya gelen çocukların en büyük ihtiyacı bakım veren kişileriyle güvenli bağlanma sağlamak ve ebeveynleriyle sağlıklı ilişkiler kurmaktır. Ebeveynleri tarafından desteklenen, samimi ilişkilere maruz kalan çocukların istismar edilme riski de azalmaktadır. Ancak çocukların madur olduğu, uzun yıllar etkisini üzerinde taşımış olduğu istismar süreci, değişen dünyayla birlikte karşımıza farklı şekillerde de çıkabilmektedir. Özellikle iletişimin çok kolay bir şekilde sağlanabildiği, insanların rahatlıkla yeni kimlikler oluşturabildiği sosyal medya platformlarında da çocuk istismarı eylemleri yer almaktadır. Popülerliğin ve sanal platformlardaki sponsorluk çalışmalarının hızla yayıldığı sosyal medyada yetişkinler tarafından birçok çocuğun birey olma hakkı elinden alınmaktadır. Çocuğun mahremiyeti göz ardı edilerek izin alınmadan paylaşılan fotoğraflar çocuğa kötü niyetle yaklaşmak isteyen yetişkinlerin eline geçmekte ve zaman zaman da ticari kaygılarla çocuklara ürün tanıtımı yaptırılarak çocuklar ihmal ve istismar edilmektedir. Çocuklarla kurulan sağlıklı iletişim, ebeveynlerin bilgi birikimi, ebeveynlerin sosyal medya kullanımları gibi birçok faktör incelendiğinde çevrimiçi çocuk istismarına sebep olan birçok risk faktörü ortaya çıkmıştır. Bu sebeple de ebeveynlerin sağlıklı tutum ve davranışlarla çocuklarına yol göstermeleri, onların izni olmaksızın kimliklerin tam olarak bilinmediği sosyal medya platformlarında çocuklarına ait bilgileri paylaşmamaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Child abuse, which is increasing day by day in our country and the world, has become a universal problem. Parents and all adults living with the children in that society play the most significant role in child abuse which affects a child's life for many years and causes behavioral and psychological problems. The greatest need of children born vulnerable is to establish a secure attachment with their caregivers and establish healthy relationships with their parents. Children supported by their parents and exposed to intimate relationships also have a reduced risk of abuse. However, the abuse process, which children are victims of and has had its effects on for many years, can also appear in different forms with the changing world. Child abuse can also be seen on social media platforms, where people can easily create new identities and communicate with no difficulty. In social media, where popularity and sponsorship actions spread rapidly, adults are deprived of the right of many children to be individuals. Photos shared without permission and disregarding the child's privacy reach out to the hands of adults who want to approach the child with bad intentions. From time to time, children are neglected and abused by promoting the product for commercial concerns. For these reasons, parents should guide their children with healthy attitudes and behaviors and should not share their children's information on social media platforms where identities are unknown without their permission. When many factors such as healthy communication with children, parents' knowledge, and social media use of parents are examined, many risk factors that cause online child abuse have emerged.