COVID-19 salgını sonrasında güncellenen turizm algısının glamping turizmine etkisi üzerine bir araştırma: Giresun örneği
A research on the effect of tourism perception after the COVID-19 pandemic outbreak on 'glamping tourism': Giresun example
  1. Tez No: 700182
  2. Yazar: HALUK CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Glamping turizmi, Giresun, Ekoturizm, Glamping tourism, Giresun, Ecotourism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye gerek doğal özellikleri gerekse tarihi ve kültürel özellikleri açısından oldukça zengin bir ülkedir. Bu zenginliklerin korunarak turizme kazandırılması gerekmektedir. Aksi takdirde kontrolsüz ve plansız turizm projeleri ülke turizmine katkı sunmak yerine çevreyi ve değerleri tahrip edeceğinden, ülke ve bölge turizmine kapanması zor yaralar açılacaktır. Bu açıdan turizmin sürdürülebilirliği adına ekoturizm gibi turizm seçeneklerinin değerlendirilmesi ülkenin yararına olacaktır. Ekoturizm, ülkeyi ziyarete gelenlerin; doğal, tarihi ve kültürel güzellikler içinde dinlenme olanağı sunarken, aynı zamanda çevreye duyarlı olmayı ve bu zenginliklere zarar vermeden onları keşfetmeyi hedefler. Günümüzde turistlerin turizm ürünlerine yönelik talepleri oldukça değişikliğe uğramış ve çeşitlenmiştir. Günümüz insanı özellikle metropol hayatın yoğun temposundan uzaklaşarak, doğayla baş başa ve izole tatil anlayışını benimsemeye doğru bir trende yönelmiştir. Son yaşanan COVID-19 salgınının bu tüketici eğilimini daha da güçlendireceği; butik turizm ve doğa ile iç içe, daha izole turizm tercihlerinin pekişeceği yönünde sinyalleri de daha net almaktayız. Doğaya dönük, sakin ve yeni mekanlar arayışında olan metropol insanının bunu daha lüks ve rahat bir ortamda yaşama arzusu, metropol insanını yeni bir tatil anlayışı olan glamping turizmiyle tanıştırmıştır. Glamping turizminde; konfor tatilin odağında tutulurken, turistlere doğa içinde değişik konseptlerde konaklama imkânı ve yeni deneyimler kazandıran farklı rekreasyonel aktiviteler sunulmaktadır. Bu çalışmadaki amaç; glamping turizmini detaylı olarak incelemek, glamping turizminin ülkemizdeki durumunu tespit etmek ve Giresun ilinde uygulanabilirliğini araştırmaktır. Giresun ili glamping turizmi açısından doğal kaynaklar açısından, potansiyeli oldukça yüksek bir ildir. Dolayısıyla il kapsamında, kaynak kullanım dengesini temel alan detaylı turizm planlamaları yapılmalıdır. İl içerisinde var olan ve yeni kurulacak işletmelerin çevreye duyarlı ve doğal yapıyı koruyan hizmetler sunarak turizm gelişimine katkı sunulması gerekmektedir. Bu kapsamda halkın, ziyaretçilerin, turizm işletmelerinin bilinçlendirilmesi şarttır. Doğal yapıyı koruyan ve doğaya uygun konaklama mimarisini kullanan glamping işletmelerinin Giresun'un turizm gelişimi için uygun olduğu ve büyük bir potansiyele sahip olduğu aşikârdır. Bu çalışmayla literatüre akademik olarak katkıda bulunmanın yanında turizm sektöründe arayış içerisinde olan destinasyon veya girişimcilere öneriler getirilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkey is a very rich country in terms of both natural and historical and cultural characteristics. These riches should be protected and brought to tourism. Otherwise, as uncontrolled and unplanned tourism projects will destroy the environment and values instead of contributing to the country's tourism, wounds that are difficult to close will be opened in the tourism of the country and the region. In this respect, it will be beneficial for the country to evaluate tourism options such as ecotourism for the sustainability of tourism. Ecotourism, while offering the opportunity to rest in the natural, historical and cultural beauties of those who visit the country, also aims to be sensitive to the environment and to explore these riches without damaging them. Today, the demands of tourists for tourism products have changed and diversified considerably. Today's people have moved away from the metropolis and the center and have turned into a trend towards adopting the concept of isolated vacation alone with nature. The recent COVID-19 outbreak will further strengthen this consumer trend; We are also receiving clearer signals that more isolated tourism preferences, intertwined with boutique tourism and nature, will be strengthened. The desire of metropolitan people, who are looking for nature-oriented, calm and new places, to live in a more luxurious and comfortable environment, introduced the people of the metropolis to a new holiday concept, glamping tourism. While comfort is kept at the center of the holiday in glamping tourism, tourists are offered accommodation in different concepts in nature and different recreational activities that provide new experiences. The purpose of this study; to research galmping tourism comprehensively, to consider the goodness of glamping tourism and to investigate its applicability in Giresun province. Giresun province is a province with a high potential in terms of natural resources in terms of glamping tourism. Therefore, within the scope of the province, detailed tourism plans should be made based on the resource use balance. It is necessary to contribute to the development of tourism by providing services that are sensitive to the environment and protect the natural structure of the existing and newly established businesses in the province. In this context, it is essential to raise awareness of the public, visitors and tourism enterprises. It is obvious that glamping businesses that protect the natural structure and use nature-appropriate accommodation architecture are suitable for the tourism development of Giresun and have a great potential. With this study, besides contributing to the literature academically, suggestions will be made to destinations or entrepreneurs who are in search of the tourism sector.