Trafik kazalarının önlenmesinde trafik denetiminin rolü ve önemi: İstanbul ilinde denetim
The role and importance of traffic control in prevention of traffic accidents: Traffic control in Istanbul province
  1. Tez No: 700183
  2. Yazar: FATMA GAMZE CANKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLGEN ASLAN DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Trafik, Ulaşım, Accidents, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik, Trafik Denetimi, Trafik Güvenliği, Trafik Kazalarının Önlenmesi Denetim Türleri, Denetimin Amacı, Denetim Politikası, Türkiye'de Denetim, İstanbul'da Denetim, Traffic, Traffic Control, Traffic Safety, Prevention of Traffic Accidents Control Types, Purpose of Audit, Control Policy, The Control in Turkey, The Control in Istanbul
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Trafik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, yıllardır Türkiye'nin en önemli sorunları arasında olan trafik kazalarının önlenmesinde trafik denetimlerinin etkisini ortaya koymaktır. Çalışma ile yıllar içerisinde yapılan denetimlerin, artan trafik yoğunluğu ile ilişkili olarak trafik kazalarının önlenmesinde değerlendirmesi yapılmaktadır. Çalışmanın iddiası, trafik denetimlerinin etkili olabilmesi için tek başına sayısal olarak artmasının yanında gelişen ve değişen şartlar ile kendisini yenileyerek, insanlar üzerinde farkındalık yaratarak caydırıcılık, süreklilik ve görünürlük faktörleri ile birlikte kaza sayılarının azalmasında etkili olduğunu göstermektir. Trafik kazalarının önlenmesinde denetimlerin, insanlar tarafından farkına varılmasında reklam kampanyaları, kamu spotları ya da buna benzer uygulamaların da toplumda denetimlere karşı bir bilincin oluşturulmasında etkisi olduğu çalışmada sunulmaktadır. İlgili kanunlar çerçevesinde uygulanan denetimlerin kavramsal anlamı ortaya konarak Türkiye ve İstanbul ilinde gerçekleştirilen denetimlerin kazaların önlenmesindeki etkileri çalışmada sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of controls in the prevention of traffic accidents, which for years among the most important problem of Turkey. With the study, the controls performed over the years are evaluated in order to prevent accidents in relation to the increasing traffic density. The claim of the study is to show that it is effective in reducing the number of accidents along with the deterioration, continuity and visibility factors by renewing itself with developing and changing conditions, creating perceptual awareness on people, as well as numerical increase in order to be effective in traffic inspections. It is revealed in the study that ad campaigns, public spots or similar practices in the prevention of traffic accidents are effective in creating awareness of the society against inspections. It is put forwarded in the study that effects of control in the prevention of accidents by presenting the conceptual meaning of the controls performed in accordance with applicable laws and carried out in Turkey and Istanbul province.