Koltuk üretim süreçlerinin delmia V6 programı ile oluşturulması ve yönetimi
Creation and management of seat manufacturing processes with delmia V6 program
- Tez No: 700187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: CATIA V6, DELMIA V6, PLM, Endüstri 4.0, Üretim Yönetimi, Yalın Üretim, CATIA V6, DELMIA V6, PLM, Industry 4.0, Production Management, Lean Production
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Sanayi devrimine geçiş ile birlikte insanlık tarihi üzerinde ciddi toplumsal değişim ve dönüşümlerin meydana geldiği görülmektedir. Bu değişim ve dönüşümler zamanla daha da ileriye taşınmış ve sanayi devrimleri yapılmıştır. Devamlı yenilikler bulma ve daha iyiyi elde etme arzusu ile bazı teknolojik gelişmeler insanlığın sanayi devrimlerine geçişine öncelik etmiştir. Devamında bilgi ve iletişim teknolojisindeki iyileşmeler insanlığın bilgi toplumuna dönüşmesinde büyük rol oynamıştır. Çalışmanın ilk aşamasında tarih boyunca kullanılmış üretim yönetimleri incelenmiştir. Üretim sanayisinde dijitalleşme üzerinde durulmuş, ilerleyen aşamalarda endüstri alanındaki gelişmeler ve Endüstri 4.0 çalışmaları irdelenmiştir. 3 boyutlu tasarım programı olan CATIA programı ve PLM (Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) siteminin kullanım amacı ve zamanla üretim sitemlerine entegrasyonu, faydaları ortaya konulmuştur. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında yakın tarihte oluşturulmuş olan yeni dijital üretim sistemi olan DELMIA V6 programı üzerinde çalışmalar ortaya konulmuştur. Çalışmanın son aşamalarında ise DELMIA V6 programının mevcut proses akış tasarım ve yönetimleriyle kıyaslanması yapılmıştır. DELMIA V6 programı ile üretim yönetim dokümanlarının revizyon işlem sürelerinde %80 azalması, tasarım değişikliklerinin üretim hatlarına birebir ve anlık yansıması sağlanarak değişiklik uygulama işçilik ve süresini ortadan kaldırma vb. avantajlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the transition to the industrial revolution, it is seen that serious social changes and transformations have taken place on human history. These changes and transformations have been carried forward over time and industrial revolutions have been made. With the constant desire to innovate and achieve better, some technological developments have prioritized humanity's transition to industrial revolutions. Subsequently, improvements in information and communication technology played a major role in the transformation of humanity into an information society. In the first stage of the study, production managements used throughout history are examined. Digitalization in the manufacturing industry has been emphasized, and the developments in the industry and Industry 4.0 studies have been examined in the later stages. The purpose of use of the 3D design program CATIA and the PLM (Product Life Cycle Management) system, and its integration into production systems over time, and the benefits. In the later stages of the study, studies on the DELMIA V6 program, which is a new digital production system that has been created recently. In the final stages of the study, the DELMIA V6 program was compared with the existing process flow design and management. With the DELMIA V6 program, 80% reduction in the revision process times of production management documents, eliminating the labor and time of applying changes by providing one-to-one and instant reflection of design changes to the production lines, etc. advantages have been demonstrated.