Tenis oyuncularında core antrenmanlarının çabukluk ve çeviklik üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Thesis title: evaluation of the effects of core trainings on quickness and agility in tennis players
  1. Tez No: 700197
  2. Yazar: DERYA GENÇEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, core antrenman, kuvvet, çeviklik, sprint performansı, Tennis, core training, strength, agility, sprint performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Yapılan bu araştırmada genç tenis oyuncularına uygulanan sekiz haftalık core antrenmanın kuvvet çeviklik ve sprint performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yapılan bu araştırmaya 2020-2021 sezonunda İzmir ilinde yapılan tenis müsabakalarına katılan ve 14-16 yaş grubunda yer alan 18 tenisçi katılmıştır. Tenisçiler deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmış, deney grubunda bulunan tenisçiler sekiz haftalık core antrenmanına katılmıştır. Bu süreçte kontrol grubunda bulunan tenisçiler ise tenise özgü teknik antrenman programına devam etmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda sporculara 10-30 m sprint testi, şınav testi, bacak kaldırma testi, plank testi ve 505 çeviklik testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 programında Independent Samples T test ve Paired T test kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre kontrol grubunda yer alan tenisçiler ile kıyaslandığı zaman core antrenman grubunda bulunan tenisçilerin kuvvet, çeviklik ve sprint performanslarında daha yüksek düzeyde gelişim meydana geldiği bulunmuştur. Sonuçlar: Sonuç olarak genç tenisçilerde core antrenmanın kuvvet, çeviklik ve sprint performansını arttırmada teknik antrenman programına göre daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study conducted, it was aimed to examine the effects of eight-week core training applied to young tennis players on strength, agility and sprint performance. Method: 18 tennis players in the 14-16 age group who participated in the tennis competitions held in Izmir in the 2020-2021 season participated in this study. Tennis players were divided into two groups as experimental and control groups, and the tennis players in the experimental group participated in eight-week core training. During this process, the tennis players in the control group went on the tennis-specific technical training program. At the beginning and end of the study, 10-30 m sprint test, push-up test, leg lift test, plank test and 505 agility test were applied to the athletes. Independent Samples T test and Paired T test in the SPSS 22.0 program were used in the analysis of the data obtained. Results: According to the findings obtained in the study, it was found that when compared to the tennis players in the control group, the tennis players in the core training group had a higher level of improvement in strength, agility and sprint performance. Conclusion: As a result, it can be said that core training is more effective than technical training program in increasing strength, agility and sprint performance in young tennis players.