Katarakt hastalarında uygulanan iki farklı torik göz içi lensin karşılaştırılması
Comparison of TWO different toric intraocular lenses used in cataract patients
- Tez No: 700342
- Danışmanlar: PROF. DR. FADİME ULVİYE YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: astigmatizma, torik göz içi lens implantasyonu, astigmatism, toric intraocular lens implantation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: 1,50 D kurala uygun korneal astigmatizmaya sahip katarakt hastalarında, fakoemülsifikasyon ve torik göz içi lens (TGİL) implantasyonu yapılarak, implante edilen iki farklı torik göz içi lensin görsel sonuçlarının, refraktif düzeltmenin ve TGİL rotasyonel stabilitesinin değerlendirilmesi Materyal-Metot: Yapılan prospektif karşılaştırmalı çalışmada,Axis TGİL implante edilen birinci gruba 24 hastanın 26 gözü,Eyecryl TGİL implante edien ikinci gruba 17 hastanın 20 gözü dahil edilmiştir. İki gruba Mart 2021 – Ağustos 2021 tarihleri arasında fakoemülsifikasyon ve TGİL implantasyonu yapıldı. Tüm hastalarda preoperatif ve postoperatif 3.ayda düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), refraksiyon değerleri ve göz içi basınçları (GİB), ayrıca postoperatif 3.ayda TGİL rotasyon değerleri, total oküler aberasyonlar ve kontrast duyarlılık değerlendirildi. Sonuçlar: Hastaların demografik verileri, preoperatif ölçülen ortalama aksiyel uzunluk ve ön kamara derinlikleri, EİDGK ve GİB ortalamaları ve implante edilen TGİL'lerin sferik güç değerleri iki grup arasında istastistiksel olarak farksızdı. Her iki grupta postoperatif GİB düşüşü izlenmiş olup Axis TGİL grubunda ortalama 3,45 mmHg, Eyecryl TGİL grubunda ortalama 2,25 mmHg fark hesaplanmıştır, iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmemiştir. Postoperatif 3.ayda DGK, Axis TGİL grubunda ortalama 0,21±0,22 LogMAR, Eyecryl TGİL grubunda 0,11±0,08 LogMAR idi ve iki grup istatistiksel olarak farksızdı (p:0,535). Postoperatif 3.ayda EİDGK, Axis TGİL grubunda ortalama 0,06±0,12 LogMAR, Eyecryl TGİL grubunda 0,05±0,06 LogMAR idi ve iki grup istatistiksel olarak farksızdı (p:0,073). Postoperatif 3.ayda sferik değerler Axis TGİL grubunda 0,35±0,31 D, Eyecryl TGİL grubunda 0,38±0,4 D idi (p:0,991) ve istatistiksel fark yoktu. Postoperatif 3.ay silindirik değerler Axis TGİL grubunda -0,96±0,10 D, Eyecryl TGİL grubunda -0,77±0,12 D idi(p: 0,318) ve istatistiksel fark yoktu. Postoperatif SE mutlak değeri Axis TGİL grubunda 0,56±0,31 D, Eyecryl TGİL grubunda 0,31±0,29 D idi (p0,05). Tartışma: TGİL implantasyonu, kataraktı olan ve TGİL implantasyonuna uygun hastalarda astigmatizma yönetiminde etkili ve güvenli bir yöntemdir. Çalışmada kullanılan her iki TGİL ile tatmin edici kazanımlara ulaşılmış olup, bu sonuçlar dijital işaretleyicilerin kullanımı, modern formüller ve arka korneal astigmatizmanın hesaba katılması gibi yöntemlerle geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluation of the visual results, refractive correction and rotational stability of two different toric intraocular lenses by phacoemulsification and toric intraocular lens implantation in cataract patients with preexisting 1,50 diopter regular corneal astigmatism Material-Method: In the prospective comparative study, 26 eyes of 24 patients were included in the first group implanted with Axis toric intraocular lens, and 20 eyes of 17 patients in the second group implanted with Eyecryl toric intraocular lens. Two groups underwent phacoemulsification and toric intraocular lens implantation between March 2021 and August 2021.Preoperatively and at postoperative 3rd month, uncorrected visual acuity, best corrected visual acuity, refraction values and intraocular pressure were recorded, as well as toric intraocular lens rotation values, total ocular aberrations and contrast sensitivity at postoperative 3rd month were evaluated in all patients. Results: Patients' demographic data, preoperatively measured mean axial length and anterior chamber depth, mean best correctec visual acuity and intraocular pressure and spherical power values of implanted toric intraocular lenses were not statistically different between the two groups. Postoperative intraocular pressure decrease was observed in both groups, and a mean difference of 3.45 mmHg in the Axis toric intraocular lens group and 2.25 mmHg in the Eyecryl toric intraocular lens group was calculated. There was no statistically significant difference between the two groups. At the 3rd postoperative month, mean uncorrected visual acuity was 0.21±0.22 LogMAR in the Axis toric intraocular lens group and 0.11±0.08 LogMAR in the Eyecryl toric intraocular lens group, and the two groups were statistically indifferent (p:0.535). At the 3rd postoperative month, best corrected visual acuity was 0.06±0.12 LogMAR in the Axis toric intraocular lens group and 0.05±0.06 LogMAR in the Eyecryl toric intraocular lens group, and the two groups were statistically indifferent (p:0.073). At postoperative 3rd month, spherical values were 0.35±0.31 D in the Axis toric intraocular lens group and 0.38±0.4 D in the Eyecryl toric intraocular lens group (p:0.991), and there was no statistical difference. Postoperative 3rd month cylindrical values were -0.96±0.10 D in the Axis toric intraocular lens group and -0.77±0.12 D in the Eyecryl toric intraocular lens group (p: 0.318) and there was no statistical difference. The postoperative spherical equivalent absolute value was 0.56±0.31 D in the Axis toric intraocular lens group, 0.31±0.29 D in the Eyecryl toric intraocular lens group (p0.05). Conclusion: Toric intraocular lens implantation is an effective and safe method in the management of astigmatism in patients with cataracts and suitable for toric intraocular lens implantation. Succesful results have been achieved with both toric intraocular lens used in the study, and these results can be improved by methods such as the use of digital markers, modern formulas, and taking into account posterior corneal astigmatism.