Kolorektal kanserde adjuvan kemoterapi başlama süresinin sağkalıma etkisi
The effect of adjuvant chemotherapy initiation time on survival in colorectal cancer
  1. Tez No: 700367
  2. Yazar: AYTAÇ TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENOL COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, Adjuvan Kemoterapi, Sağkalım, Colorectal Cancer, Adjuvant Chemotherapy, Survival
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kolorektal kanserde adjuvan kemoterapi başlama süresi için yapılmış çalışmalar, cerrahi rezeksiyondan sonraki en geç sekiz hafta içinde kemoterapinin başlanması gerektiğini göstermiştir. Birçok çalışmada adjuvan tedaviye başlamadaki gecikmenin genel olarak daha kötü hastalıksız ve genel sağkalımla sonuçlandığı saptanmıştır. Çalışmamızın amacı, kolorektal kanserli hastalarda adjuvan kemoterapi başlama süresinin sağkalıma etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde takip edilen, evre 2 ve evre 3 kolorektal kanserli hastalar 244 hasta dahil edildi. Adjuvan kemoterapiye başlama zamanı için ROC analizi yapıldı. Bu süre ideal kemoterapi başlama zamanı için anlamlı olarak bulunamadı. Literatür verilerine göre hastalar; erken adjuvan kemoterapi (6 hafta) olmak üzere iki gruba ayrıldı ve analiz edildi. Erken dönemde tedaviye başlanan hasta sayısı 174 (%71) ve geç dönemde başlanan ise 70 (%29) olarak tespit edildi. Adjuvan kemoterapiye erken dönemde başlanan hastaların ortalama progresyonsuz sağkalım sürelerinin (109,285 [%95 GA: 98,063-120,508]) geç dönemde başlananlara göre (81,984 [%95 GA: 66,172-97,797]) daha yüksek olduğu gözlenirken istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,193). Erken dönemde adjuvan kemoterapi başlanan hastaların ortalama genel sağkalım sürelerinin (112,889 [%95 GA: 102,13-123,647]) geç dönemde başlananlara göre (85,815 [%95 GA: 71,339-100,291]) daha yüksek olduğu gözlenirken istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,094). Sonuç olarak adjuvan kemoterapi başlama süresinin sağkalım ile ilişkisi çalışmamızda net olarak gösterilememiştir. Literatür verilerine göre adjuvan kemoterapiye en geç 8 hafta içinde başlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Studies of adjuvant chemotherapy initiation time in colorectal cancer have shown that chemotherapy should be started within eight weeks at the latest after surgical resection. Many studies have found that delay in initiating adjuvant therapy generally results in worse disease-free and overall survival. The aim of our study is to evaluate the effect of starting adjuvant chemotherapy on survival in patients with colorectal cancer. 244 patients with stage 2 and stage 3 colorectal cancer followed in Akdeniz University Faculty of Medicine were included in the study. ROC analysis was performed for the time to start adjuvant chemotherapy. This time was not found to be significant for the ideal chemotherapy start time. According to literature data, patients; were divided into two groups as early adjuvant chemotherapy (6 weeks) and analyzed. The number of patients who started treatment in the early period was 174 (71%) and 70 (29%) in the late period. It was observed that the mean progression-free survival time of patients who started adjuvant chemotherapy in the early period (109,28 [95% CI: 98,06-120,51]) was higher than those who were started in the late period (81,98 [95% CI: 66.17-97,80]); but it was not found to be statistically significant (p=0.193). It was observed that the mean overall survival time of patients who were started adjuvant chemotherapy in the early period (112,89 [95% CI: 102,13-123,65]) was higher than those who started in the late period (85.82 [95% CI: 71.34-100,29]); but it was not found to be statistically significant (p= 0.094). In conclusion, the relationship between adjuvant chemotherapy onset time and survival could not be clearly demonstrated in our study. According to literature data, it is recommended to start adjuvant chemotherapy within 8 weeks at the latest.