Aile sağlığı merkezine başvuran hipertansiyon ve diyabet hastalarında stigma ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of stigma and related factors in hypertension and diabet patients applying to A family Health center
  1. Tez No: 700390
  2. Yazar: NURGÜL AKTAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Diyabetes mellitus, Stigma, Sosyal Destek, Hipertantion, Diabetes mellitus, Anticipated Stigma, Social Support
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı; Hipertansiyon (HT) ve Diyabetes Mellitus (DM) hastalarının kronik hastalıklarına bağlı damgalanma düzeyi, depresyon durumu, algıladıkları sosyal desteğin saptanması ve hastalık regülasyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışma tek merkezli, tanımlayıcı bir araştırma olup, İstanbul Gaziosmanpaşa Rahime Başaran Aile Sağlığı Merkezi'ne 13 Eylül - 13 Aralık 2020 tarihleri arasında başvuran 18-80 yaş arası, 6 aydan uzun süreli ve tek başına DM'i yada HT'u olan, eşit sayıda 100 gönüllü ile gerçekleştirildi. Hastaların sosyo-demografik özellikleri, hastalık süresi, HbA1c düzeyi, sistolik ve diyastolik tansiyon değerleri bakıldı. Kronik Hastalıklarda Beklenen Stigma Ölçeği (CIASS) ile damgalanma düzeyi, Hasta Sağlık Anketi-9 Ölçeği (PHQ-9) ile psikolojik sağlık durumu ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ile algılanan sosyal destek durumu yüz yüze görüşme tekniği ile sorgulandı. Verilerin analizinde SPSS programı kullanıldı. İstatiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Depresif DM hastaları olmayanlara göre daha yüksek stigma düzeyine sahipken (p=0,021), depresif HT hastaları olmayanlara benzer stigma düzeyine sahipti (p=0,261). Ancak doğrusal regresyon analizinde hem HT hastalarında (F = 4,073, p =0,012, R² = 0,21) hem de DM hastalarında (F = 3,154, p =0,012, R² = 0,30) kronik hastalıklarda beklenen stigma puanı artışına depresyon puan artışının etkili olduğu gösterildi. Sonuç: Çalışmamızda DM hastalarında stigma düzeyi HT hastalarından daha yüksek, tedavi regülasyon oranı ise daha düşük bulunmuştur. DM hastalarında kronik hastalık beklenen stigma düzeyinde sosyal desteğin belirleyici olmayıp, psikolojik sağlık durumunun bağımsız belirleyici olması ve sağlık çalışanları tarafından oluşturulan stigmanın regüle olmayan DM hastalarında regüle hastalara göre yüksek saptanması, DM regülasyonunda hasta psikolojisi ve sağlık çalışanını rolüne dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study is; Determining the level of stigmatization, depression status, perceived social support in patients with hypertension (HT) and Diabetes Mellitus (DM) due to their chronic diseases, and evaluating the relationship with disease regulation. Methods: The study is a single-centered, descriptive study and was carried out with an equal number of 100 volunteers who applied to Istanbul Gaziosmanpasa Rahime Başaran Family Health Center between 13 September and 13 December 2020, aged 18-80, with more than 6 months of DM or HT alone. Socio-demographic characteristics, duration of disease, HbA1c level, systolic and diastolic blood pressure values were looked at. The level of stigma with Chronic Illness Anticipated Stigma Scale (CIASS), psychological health status with Patient Health Questionnaire-9 Scale (PHQ-9) and perceived social support status with Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS) were questioned with face-to-face interview technique. SPSS program was used in the analysis of the data Statistical signiability level p0.05). Depressive DM had a higher level of stigma (p=0.021) than non-depressive DM patients, while depressive HT had a similar level of stigma to those without patients (p=0.261). However, linear regression analysis showed that depression score increase was effective in the expected increase in stigma score in both HT patients (F = 4,073, p =0.012, R² = 0.21) and DM patients (F = 3,154, p =0.012, R² = 0.30). Conclusion: In our study, stigma levels were found to be higher in DM patients than HT patients and lower treatment regulation rates. Chronic disease in DM patients is not decisive at the expected level of stigma, but the independent determination of psychological health status and the high detection of stigma created by health workers compared to regulated DM patients in non-regulated DM patients have drawn attention to the role of patient psychology and health workers in DM regulation.