Kur'an-ı Kerim'de insanların Allah'a yönelik tavırları
People's attitudes towards Allah in the Qur'an
- Tez No: 700591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEYİD GECİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Kur'ân-ı Kerim, İnsan, Tavır, Pişmanlık, Allah, Qur'an, Person, Attitude, Regret
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Araştırmamız Kur'ân-ı Kerim'de insanların Allah Teâlâ'ya karşı tavırlarını konu almaktadır. Allah Teâlâ, insana cûzî irade vererek yaratmış onu fiillerinde özgür bırakmıştır. Bundan dolayı insanınAllah Teâlâ'ya karşı tavırlarında benimsediği tutumlar, ahiretteki durumunu da etkileyecektir. Ahirette ya cennet ehli olup sürûr sahibi olacaktır yahut itiraf, itiraz ve pişmanlık üçgeninde bocalayacaktır. İnsanların ahiret hayatında sürûr ya da pişmanlığa uğramasının sebebi dünya hayatında yaptıkları amellerden dolayıdır. Kur'ân-ı Kerim'in en büyük hedefi insanoğlunu dünya ve ahiret hayatında mutlu etmektir. Bundan dolayı ahiret hayatıyla karşılaşmadan önce insanların karşılacakları muhtemel sonuçları önceden haber vermektedir. Bu bağlamda Kur'ân-ı Kerim insanların Allah'a karşı ahiretteki tavırlarını ele almaktadır. Tezimiz bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tavırlarla alakalı genel bir bilgi verildi. Yine giriş bölümünde insanları inanç bakımından ele alınarak; mümin, münafık, kâfir, müşrik, Yahudi ve Hristiyanların Allah Teâlâ'ya yönelik tavırlarına kısaca değinildi. Birinci bölümde ise Kur'ân-ı Kerim'de insanların dünya ve ahiret hayatında olumlu tavırları ele alındı. İkinci bölümde ise Kur'ân-ı Kerim'de insanların dünya ve ahiret hayatındaki olumsuz tavırlarından bahsedildi.
Özet (Çeviri)
Our research is about people's attitudes towards Allah in the Quran. Allah created man by giving him limited will and left him free in his actions. Therefore, the attitudes that people adopt in their attitudes towards Allah will also affect their status in the hereafter. In the hereafter, they will either have a paradise and live well or confess her sins. The reason why people are happy or regretful in the hereafter is because of their deeds in this world. The greatest goal of the Qur'an is to make people happy in this world and in the hereafter. Therefore, it is to give advance notice of the possible consequences that people will encounter before they encounter the life of hereafter. Therefore, the Qur'an deals with the attitudes of people towards in the hereafter. Our thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, we gave general information about attitudes. In the introduction, people were discussed in terms of faith. The attitudes of beleivers, hypocrites, unbelievers, polytheists, Jews and Christians towards Allah were briefly mentioned. In the first part, the positive attitudes of people in this world and in the hereafter were discussed. In the second part, the negative attitudes of the Qur'an in the life of people in this world and in the hereafter were mentioned.