Akciğer kanserinde ıgf1r'ünün prognostik önemi
  1. Tez No: 700621
  2. Yazar: UTKU DÖNEM GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, IGF1R, prognoz, kanser, Lung cancer, IGF1R, prognosis, cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kanser hücrelerinin büyüme ve çoğlamaları otokrin ve parakrin yolaklar aracılığıyla etki eden birçok sitokin tarafından düzenlenmektedir. Tümör büyümesinin sitokinler ile düzenlenmesi, hücre proliferasyonunun düzenlenmesi ile direkt veya anjiogenez yada konak immünitesi üzerine olan etkinlikleri aracılığıyla indirekt biçimde olabilir. Akciğer kanseri tedavisinde büyüme faktörlerini hedef alan araştırmalar, bu moleküllerin miktarlarına bağlı bir tanısal yada prognostik belirteç oluşturma, ve bu moleküllerin yada etkinleştirdikleri sinyal yollarının tümör lokalize dokularda bloke edilmesi konularını ele almıştır. IGF reseptörü kanser gelişiminde kritik bir role sahip olup birçok akciğer, beyin, meme, tiroid, böbrek, kolon, mide, karaciğer tümörlerinin ve malign melanomun gelişiminde ve progresyonunda önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Çalışmamız retrospektif olarak 2008-2010 yılları arasında Antlaya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde histopatolojik olarak ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısıyla başvuran performans durumu ECOG 0-2 olan, yeteri kadar kemik iliği rezervleri bulunan normal hepatik ve renal fonksiyonu olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya 10'u (%21.3) kadın, 37'si (%78.7) erkek toplan 47 hasta alındı. Hastalardan en sık tespit edilen KHDAK alt tipi 22 (%46.8) hastada tespit edilen skuamöz hücreli kanser iken ikinci sırada 20 (%42,6) hastada tespit edilen adenokanserdi. Diğer alt tipleri birer hasta ile bronkojenik kanser, undiferansiye kanser, nöroendokrin diferansiyasyon gösteren adenokanser ve iki hastada tespit edilen büyük hücreli kanser oluşturuyordu. IGF-IR ekspresyonu hastaların 38'inde (%80.9) pozitif, 9'unda (%19,1) negatif olarak tespit edildi. IGF-IR pozitif hastalar immün boyanma şiddetine göre değerlendirildiğinde 1 pozitif 7(%14,9), 2 pozitif 8 (%17), 3 pozitif 23 (%48.9) hastada tespit edildi. IGF-IR ekspresyonu ile sağkalım arasında anlamlı ilişki tespit edilmedi. (p: 0.141). IGF-IR ekspresyonu negatif olanlarda medyan sağkalım 13.1±13.9 ay (%95 confidence interval 0-40.4), IGF-IR pozitif olanlarda 11.5±1.1 ay (%95 confidence interval 9.3-13.7) olarak tespit edildi. Akciğer kanseri gidişatında IGF-IR nin yerini araştıracak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Growth and proliferation of cancer cells are regulated by many cytokines the operate by autocrine anad paracrine pathways. Regulation of tumor growth by cytokines can be directly by regulation of cell proliferation or indirectly by angiogenesis or impacts on host immunity. Researches that take aim at growth factors in lung cancer therapy focused on generating diagnostic or prognostic markers based on levels of these molecules and blocking these molecules or the pathways they active in tumor located tissues. IGF receptor has critical role on cancer progression and has been shoen an important role on development and progression of many types of lung, brain, breast, thyroid, kidney, colon, stomach, liver tumors and malign melonomas. Our study restrospectively involved patients who apllied to Medical Oncology clinic of Antalya Training and Research Hospital between the years 2008-2010 with histopatological diagnosis of advenced non-small cell lung cancer, 0-2 ECOG performance status, sufficient bone marroe reserve and normal hepatic and renal function. In total 47 patients were enrolled to the study, 10 of which (%21.3) were women and 37 (%78.7) were men. The most frequent NSCLC subtypes among the patients were squamous cell acncer in 22 (%46.8) patients and adenocancer in 20 (%42.6) patients. Other subtypes were bronkogenic cancer, indifferantiated cancer, adenocancer with neuroendocrine differantiation each in one patient, and large cell cancer in two patients. IGF-IR expression was positive in 38 of patients (%80.9) and negative in 9 (%19.1). In IGF-IR positive patients immun staining level was 1 positive in 7 patients (%14.9), 2 positive in 8 patients (%17), 3 positive in 23 patients (%48.9) . No relation was detected between IGF-IR expression and survival (p=0,14). Median overall survival was as 13.1±13.9 months in the cases with negative IGF-IR expression (%95 confidence interval 0-40.4) and 11.5±1.1 ay (%95 confidence interval 9.3-13.7). More studies are needed in investigate te role of IGF-IR in the course of lung cancer.