Kur'ân yorumunda meânî ilmi: Meryem sûresi örneği
Meani science in the interpretation of the Qur'an: The example of surah al Maryam
- Tez No: 700645
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ AHMET POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Îcâz, Belâgat, Meânî, Meryem sûresi, Tafseer, Icaz (laconic), Belaghat (rhetoric), Meani (science of meaning), Surah al-Maryam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada, meânî ilminin Kur'ân-ı Kerîm'i anlama noktasında üstlendiği rol, Meryem sûresi özelinde incelenmiştir. Bu doğrultuda giriş kısmında çalışmanın konusu, önemi, amacı, kapsamı, metodu ve kaynakları; birinci bölümünde, meânî ilmi ve meryem sûresi hakkında genel bilgiler; ikinci bölümde meânî ilminin haberî, inşâî ve isnad konusu; üçüncü bölümde ise kasr, fasıl, vasıl, müsâvât, îcâz ve itnâb konuları ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen neticeler verilerek çalışma sonuçlandırılmaya çalışılmıştır. Meryem sûresinin, ikinci ve üçüncü bölümlerinde işlediğimiz konularla ilgili âyetler tespit edildikten sonra bu âyetler, ilgili başlıklar altına yerleştirilmiştir. Tefsir ulemasının meânî ilmini gözeterek, söz konusu âyetleri yorumlama biçimi ele alınmıştır. Son aşamada ise âyetlerin çevirisinde, belirlenen meâllerin meânî ilminin inceliklerini ne ölçüde göz önünde bulundurduklarına temas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role played by the meani science in understanding Qur'an al Kareem has been examined in the context of Surah al- Maryam. In this direction, in the introduction part, the subject, importance, purpose, scope, method and sources of the study; in the first part, general informations about the meani science and surah al- Maryam; in the second part, haberi, inshai and isnad subjects of the meani science; and in the third part, kasr, fasil, wasil, musavat, icaz and itnab subjects are discussed. In the conclusion part, the study has been tried to be concluded by giving the obtained results. After determining the verses related to the subjects that we discussed in the second and third chapters of surah al- Maryam, these verses were placed under the relevant headings. The way of tafseer scholars' interpreting the mentioned verses by paying regard to meani science is discussed. Regarding the last stage, to what extent determinated meanings' took into consideration the subtleties of meani science in translation of the verses is mentioned.