Siyasal bir ideoloji olarak Milli Görüş Hareketi'ne sosyolojik bir bakış
A sociological view of the National Vision Movement as a political ideology
  1. Tez No: 700835
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHİM AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Milli Görüş, Gençlik, Din Sosyolojisi, Siyasal Hareket, Islamism, National View, Youth, Philosopy and Religious, Political Movement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmada Siyasal bir ideoloji olarak Milli Görüş Hareketi ile 90'lı yıllarda tanışan gençlerin konumu, katkıları, akımdan nasıl etkilendikleri ve başlangıcından günümüze Milli Görüş Hareketi'nin siyasal İslam'daki yeri konu edilecektir. Genelde İslamcılık akımının doğuşu, gelişimi, ilerleyen süreçte toplumsal değişime ve gençlere bakışı, özelde ise Milli Görüş Hareketi'ne mensup gençlerin bakış açısı ile siyasal bir ideoloji olarak Milli Görüş Hareketi sosyolojik açıdan incelenecektir. Çalışma sürecinde, nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Ankara'da ikamet eden 40-50 yaş arası 25 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Milli Görüş Hareketi'nin başlangıç yıllarını deneyimlemiş olan katılımcılara 90'lı yıllarda Milli Görüş Hareketi'nin fikirleri, o dönemin gençleri olarak bu fikirden ne kadar etkilendikleri ve günümüzde hala aynı fikirleri taşıyıp taşımadıkları hakkında sorular yöneltilmiştir. ii Bu çalışmada yapılan mülakatlar neticesinde kendilerine soru yöneltilen katılımcıların Milli Görüş Hareketi fikirlerinden gençlik yıllarında etkilendiği ve bugün de aynı fikirlere sahip oldukları görülmüştür. Bununla birlikte siyasallık söz konusu olduğunda katılımcıların siyasallığı desteklediği ancak siyasi ayrılıkların meydana getirdiği ötekileştirme durumunun MGH ilkelerine aykırı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca hareketin karizmatik lider konumundaki Necmettin Erbakan'ın ölümünden sonra ortaya çıkan lider boşluğu da özellikle vurgulanmıştır. Bunların yanı sıra gelinen aşamada MGH'nin hem bir siyasal hareket hem de bir dini grup özelliği gösterdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the position of young people who met the National Vision Movement as a political ideology in the 90s, their contributions, how they were influenced by the movement and the place of the National Vision Movement in political Islam from the beginning to the present will be discussed. In general, the birth, development of the movement of Pan-islamism and its view of social change and youth in following process; in particular, as a political ideology the National Opinion movement with the perspective of the youth members of the National Vision Movement will be examined from the sociological perspective. Qualitative research techniques were used in the study process. Semi-structured interviews were conducted with 25 people between the ages of 40-50 residing in Ankara. Participants who had experienced the beginning years of the National Vision Movement were asked questions about the ideas of the National Opinion movement in the 90s, how much they were influenced by this idea as young people of that era, and whether they still have the same ideas today. iv As a result of the interviews conducted in this study, it was observed that the participants who were asked questions were influenced by the ideas of the National Vision Movement in their youth and they have the same ideas today. At the same time, when it comes to politics, they stated that the participants supported politics, but the state of marginalization caused by political differences was against the MGH principles. Furthermore the leader gap that emerged after the death of Necmettin Erbakan, the charismatic leader of the movement, was especially emphasized.In addition to these, it was understood that MGH was both a political movement and a religious group.