İsmet Özel ve Charles Taylor'da modernleşme eleştirisi
Modernization criticism in İsmet Özel and Charles Taylor
  1. Tez No: 700836
  2. Yazar: MEHMET TOPACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İsmet Özel, Charles Taylor, modernleşme, teknik, sekülerleşme, İsmet Özel, Charles Taylor, modernization, technique, secularization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İsmet Özel ve Charles Taylor'da Modernleşme Eleştirisi Bu çalışmanın konusu; İsmet Özel ve Charles Taylor'ın modernleşmeye yönelik eleştirilerinin karşılaştırmalı analizidir. Bu amaçla çalışmada hem Özel hem de Taylor tarafından modernleşmeye yöneltilen eleştiriler“din”,“medeniyet”,“teknik”,“araçsal akıl”,“yabancılaşma”,“kimlik”,“toplumsal tahayyül”, ve“çokkültürcülük”gibi kavramların tanımlanması ve birbiriyle karşılıklı etkileşimi çerçevesinde değerlendirilmektedir. Çalışma öncelikle Özel ve Taylor'ın birincil kaynakları üzerinden literatür taraması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Birincil kaynakların yanı sıra yer yer ikincil kaynaklara, konu kapsamındaki diğer yazar ve düşünürlerin destekleyici nitelikteki kaynaklarına da yer verilmiştir. Ayrıca çalışma karşılaştırmalı bir yöntem izlenerek ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, konu bağlamında Özel ve Taylor'ın örtüşen ve ayrışan yönleri ayrıntılı şekilde irdelenmiştir. Çalışmada modernleşmenin teknik, teknoloji, kentleşme, tüketim kültürü, araçsallaşma gibi dinamikler üzerinden kimlik, din ve tanınma gibi kurumları etkilediği bunun neticesinde de toplumların hâkim tahayyüllerinde değişikliklere neden olduğu ortaya konulmuştur. Devamında değişen tahayyülün bireyleşme, yabancılaşma, tek tipleşme, anlam kaybı gibi çeşitli sıkıntılar ortaya çıkardığı Özel ve Taylor tarafından ortaya konulan bulgular ışığında irdelenmiştir. Özel ve Taylor modernleşmeyi; mekanikleşen ve tek tipleşen bir birey anlayışına sebep olmak, bireyin kimlik oluşum sürecinde etkili olan geleneksel dinamikleri yerle bir etmek, dinde bir gerilemeye, sekülerleşmenin yükselmesine yol açmak, aklın araçsallaşmasının da etkisiyle ekonomi temelli bir düzenin tüm dünyayı kuşatmasına ve kendi kurallarını dayatmasına zemin hazırlamak gibi birbiriyle ilintili birçok dinamik bağlamında eleştirmiştir. Kentleşme, ekonomi ve teknik gibi unsurlara modernleşme sürecinde birincil bir önem atfeden Özel'e karşı Taylor bu unsurlara ikincil bir önem atfetmektedir. Özel, modernleşmenin sıkıntılarına karşı Türk kimliğinde (Müslüman Türk) ısrar ederken Taylor“çokkültürcülük ve tanıma”politikaları eksenin de bir çözüm önerisi sunmaktadır. Özel'in din temelli çözüm önerisine Taylor daha çok kültür ve medeniyet bazlı çoklu bir çözüm seti ile karşılık vermektedir.
Özet (Çeviri)
Modernization Criticism in İsmet Özel and Charles Taylor The subject of this study; it is a comparative analysis of Ismet Özel and Charles Taylor's criticisms of modernization. For this purpose, the criticisms directed towards modernization by both Özel and Taylor in this study include the definition of concepts such as“religion”,“civilization”,“technical”,“instrumental reason”,“alienation”,“identity”,“social imagination”, and“multiculturalism”and it is evaluated within the framework of mutual interaction with each other. The study was carried out primarily through the literature review on the primary sources of Özel and Taylor. In addition to primary sources, secondary sources, and supportive sources of other authors and thinkers within the scope of the subject are also included. In the study, it has been revealed that modernization affects institutions such as identity, religion and recognition through dynamics such as technique, technology, urbanization, consumption culture, instrumentalization, and as a result, it has caused changes in the dominant imaginations of societies. Afterwards, it was examined in the light of the findings of Özel and Taylor that the changing imagination caused various problems such as individuation, alienation, uniformization, loss of meaning. Özel and Taylor modernization; to cause a mechanized and uniform understanding of the individual, to destroy the traditional dynamics that are effective in the identity formation process of the individual, to cause a regression in religion, the rise of secularization, to prepare the ground for an economy-based order to surround the whole world and impose its own rules with the effect of instrumentalization of the mind has criticized many related dynamics in the context. Taylor attributes a primary importance to elements such as urbanization, economy and technique in the modernization process, and Taylor attributes a secondary importance to these elements. While Özel insists on Turkish identity (Muslim Turk) against the problems of modernization, Taylor offers a solution proposal for the axis of“multiculturalism and recognition”policies. The religion-based solution proposal of Özel, Taylor responds with a multi-cultural and civilization-based solution set.