Ebü'l-Ferec İbnü'l-Cevzî (Ö. 597/1201) ve el-Vefâ bi-Fezâ'ili'l-Mustafâ adlı eseri
Abū Al-Faraj İbn Al-Jawzī (d. 597/1201) and his work el-Vefâ bi-Fezâ'ili'l-Mustafâ
  1. Tez No: 700897
  2. Yazar: MUHAMMET KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM HANÇABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Cevzî, el-Vefâ, Siyer, İslâm tarihi, Abū al-Faraj Ibn al-Jawzī, al-Wafā bi-fadâ'il al-Mustafā, sīrah, Islamic History
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ebü'l-Ferec İbnü'l-Cevzî, 510-597 (1116-1201) yılları arasında Abbâsîler'in hüküm sürdüğü dönemde ilim ve kültür havzası olan Bağdat'ta yaşamış ve orada vefat etmiştir. Tefsir, hadis, fıkıh, akâid, siyer ve tarih gibi birçok ilim dalında kendisini yetiştirerek seçkin eserler ortaya koyan İbnü'l-Cevzî'nin eserlerinin etkisi yazıldığı tarihten günümüze kadar etkisini sürdürmektedir. Bu çalışmada Hz. Peygamber'in hayatını, elli civarında kaynaktan beslenerek delâil, şemâil ve hasâis konularına tekabül eden bilgilerle bir arada telif eden İbnü'l-Cevzî'nin el-Vefâ bi-fezâ'ili'l-Mustafâ adlı siyer eseri müellifiyle birlikte tanıtılacak; eser, kaynakları, kaynak kullanım usulü, siyer ve İslâm tarihine etkisi açısından incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Abū al-Faraj Ibn al-Jawzī lived and died in Baghdad, which was a scientific and cultural basin during the reign of the Abbāsīds, between 510-1116/597-1201. The influence of Ibn al-Jawzī's works, which has produced outstanding works by educating himself in many branches of science such as tafsīr, hadith, fiqh, creed, sīrah and history, continues its effect from the date it was written to the present day. In this study, al-Wafā bi-fadâ'il al-Mustafā written by Ibn al-Jawzī, who compiled the life of the Prophet together with the information corresponding to the issues of dalāil, shamāil and hasāis by feeding from around fifty sources, will be introduced together with its author. And also al-Wafā will be examined in terms of its sources, sourcing method, its effect on the Islamic history and sīrah.