Ebü'l-Ferec Abdurrahman B. Ali İbnü'l-Cevzi (ö.597/1201) ve 'Menâkıbu Emiri'l-Mü'minin Ömer B. Hattâb' adlı eseri
Abu Al-Faraj Abdurrahman B. Ali İbn Al-Jawzi (d.597/1201) and his book 'Manakib Al-Amir Al-Mumin Omar B. Hattab'
  1. Tez No: 451181
  2. Yazar: MUSAB DALĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Menâkıb, Biyografi, Hz. Ömer, İbnü'l-Cevzî, Manakıb, Biography, Omar, Ibn Al-Jawzi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
ÖZET EBÜ'L-FEREC ABDURRAHMAN B. ALİ İBNÜ'L-CEVZİ (ö.597/1201) VE“MENÂKIBU EMİRİ'L-MÜ'MİNİN ÖMER B. HATTÂB”ADLI ESERİ Bu çalışma, Ebü'l-Ferec Abdurrahman b. Ali İbnü'l-Cevzi'yi (ö.597/1201) ve“Menâkıbu Emiri'l-Mü'minin Ömer b. Hattâb”adlı eserini incelemektedir. Araştırma, adı geçen şahsın eserini tahlil ederek tanıtılmasını amaçlamaktadır. Çalışma, İbnü'l-Cevzi'nin yalnızca İslami ilimlerde değil, aynı zamanda tarihte de uzman olduğunu göstermiştir. Çalışmamıza konu olan eserde, birey ve devlet adamı olarak Hz. Ömer'in tanıtıldığı tespit edilmiştir. Seksen bölüme ayrılan kitapta, siyer, tabakat, hadis ve tarih türü eserlerin kaynak olarak kullanıldığı ve tamamına yakının rivayet ağırlıklı olduğu belirlenmiştir. Rivayetlerin tarihi bilgilerle mukayesesinde bazı rivayetlerin bu bilgilerle uyuşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ABU AL-FARAJ ABDURRAHMAN B. ALİ IBN AL-JAWZİ (d.597/1201) AND HIS BOOK“MANAKIB Al-AMİR AL-MUMIN OMAR B. HATTAB”This study examines Abu al-Faraj Abdurrahman b. Ali Ibn al-Jawzi (d.597/1201) and his work entitled“Manakıb Amir al-Mümin Omar b. Hattab”. It aims to introduce by analyzing his book. The study has showed that he is not only an expert in Islamic sciences but also in history. It has been found out that Omar was identified in the book as a person and a State man. It has further indicated that the book, which is divided into eighty divisions, was based on different sources such as siyar, hadith, history and that it is composed of almost all narrations. It has been observed that when compared with historical information, some narrations are not in collaborations with these information.