Spontan bakteriyel translokasyon üzerine saccharomyces boulardii ile yapılan seçici barsak temizliğinin etkisi (Deneysel çalışma)
The Effect of selective bowel decontamination by saccharomyces boulardii on spontaneous bacterial translocation
  1. Tez No: 70102
  2. Yazar: SEMA İSKİT (ORHAN)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ZORLUDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, General Surgery, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: spontan bakteriyel translokasyon, seçici barsak temizliği, saccharomyces boulardii, nekrotizan enterokolit, spontaneous bacterial translocation, selective bowel decontamination, saccharomyces boulardii, necrotising enterocolitis VII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bakteriyel translokasyon (BT), canlı ve cansız bakteriler ve yan ürünlerinin sindirim kanalının mukozasından mezenter lenf düğümleri (MLD) ve diğer organlara geçişi olarak tanımlanır. Bakteri translokasyonuna neden olan unsurlar, sindirim kanalı florasının denge bozukluğu sonucu bakteriyel aşırı çoğalma oluşması, barsak mukozasının bütünlüğünün bozulması, immün direncin zayıflamasıdır. Yenidoğan döneminde sözkonusu faktörler olmaksızın kendiliğinden oluşabilen spontan bakteriyel translokasyon, yenidoğan sepsisi ve nekrotizan enterokolit etiyolojisinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, normal barsak florası üzerine etki edecek yöntemler ile translokasyonun önlenmesine yönelik çalışmalara hız verilmiş ve emilmeyen antibiyotiklerin oral yoldan verilmesi ile uygulanan“seçici barsak temizliği”üzerinde durulmuştur '. Bu yaklaşımda, barsakta potansiyel olarak bulunan patojenik aerobik gram (-) mikroorganizmaların temizlenerek normal anaerobik floranın korunması hedef alınmıştır. Saccharomyces boulardii, Escherichia coli üzerine mikrobiyal antagonizm etkisine sahiptir. Biz de bu nedenle çalışmamızda, spontan bakteriyel IVtranslokasyonun önlenmesinde, seçici barsak temizliği uygulamasını oral yoldan verilen Saccharomyces boulardii ile sorguladık. Çalışmamızda, dört günlük 60 adet yenidoğan tavşan iki eşit gruba ayrıldı. Sham grubu olarak planlanan ilk gruptaki tavşanlara yedi gün süre ile günde iki defa 1 cc serum fizyolojik orogastrik yol ile verildi. İkinci gruptaki tavşanlara ise 2x50 mg (lcc) Saccharomyces boulardii homojenizatı verildi. Her iki gruptaki tavşanlar anne sütü ile beslendi. Çalışmanın yedinci gününün sonunda laparatomi ile periton sürüntüsü, kan, mezenter lenf düğümü, karaciğer, dalak, akciğer, ileum ve çekum doku örnekleri alınarak kültürleri yapıldı. Ayrıca gayta kültürü de alındı. Kültürler aerob, anaerob bakteriler ve Saccharomyces boulardii 'nin varlığı açısından değerlendirildi Saccharomyces boulardii verilen ikinci grupta hiçbir denekte translokasyon görülmezken, sham grubundaki 30 denekten beşinde translokasyon saptandı. Transloke olan bakterinin Escherichia coli olduğu görüldü. İkinci grupta ileum ve çekum kültürlerinde üreyen Escherichia coli miktarının birinci gruba göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak az olması (p:0.0000), Saccharomyces boulardii 'nin bu bakterinin miktarını azaltarak translokasyonu önlediğini düşündürmektedir. Yenidoğan döneminde spontan bakteriyel translokasyonun sepsis ve nekrotizan enterokolit etiyolojisinde önemli rol oynadığı gözönüne alındığında, Saccharomyces boulardii 'nin risk altındaki yenidoğanlarda tedavi amacı ile kullanılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SELECTIVE BOWEL DECONTAMINATION BY SACCHAROMYCES BOULARDII ON SPONTANEOUS BACTERIAL TRANSLOCATION Bacterial translocation (BT) is defined as the passage of both viable and non-viable bacteria and their by-products from the gastrointestinal (GI) tract through the intact epithelial mucosa to the mesenteric lymph nodes (MLN) and other organs. Factors that promote the traslocation of bacteria from the GI tract include disruption of the ecology of the indigenous GI microflora leading to bacterial overgrowth, impaired host immunity, and physical disruption of the gut mucosal barrier. Spontaneous BT occurs in the absence of these risk factors in the newborn period and has an important role on the development of sepsis and necrotising enterocolitis. For that reason, studies on the prevention of translocation by effecting indigenous intestinal flora, especially selective bowel decontamination were popularized. The main goal of these studies is eredication of gram negative bacteria with VIpreservation of normal anaerobic flora in the bowel. As Saccharomyces boulardii (SB) has microbial antagonism effect on Escherichia coli, we investigated the selective bowel decontamination by the orally administered SB on the prevention of spontaneous BT. Sixty newborn rabbits with the age of four days were divided into two equal groups. Rabbits in the sham group were given lcc normal saline twice a day via orogastric tube during the period of seven days. In the second group, SB (2x50 mg) were administered in the same way. All rabbits were breast-fed. At the end of seventh day, a laparotomy was performed and cultures from peritoneum, blood, MLN, liver, spleen, lung, ileum, ceacum, and feaces were obtained. These cultures evaluated according to the presence of aerobic, anaerobic bacteriae and SB. While BT was determined in five of 30 rabbits in the sham group, there was no BT in the SB group. Escherichia coli was the translocated bacteria. In the second group, the amount of Escherichia coli in the ileum and ceacum cultures were decreased statistically and these results suggested that SB prevented BT by decreasing the amount of this bacteria. In the knowledge of the important effect of spontaneous BT on sepsis and necrotising enterocolitis in the newborn period, SB may have beneficial effect on the treatment of risky newborns.