Bel veya boyun ağrısı olan yetişkinlerin kayropraktik tedavi tekniklerine yaklaşımının değerlendirilmesi
Evaluation of the approach to chiropractic treatmenttechniques of adults with low back or neck pain
  1. Tez No: 701090
  2. Yazar: OKŞAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun Ağrısı, Bel Ağrısı, Kayropraktik, Halkın Kayropraktiğe Bakış Açısı, Neck Pain, Low Back Pain, Chiropraktic, Public's Point Of View About Chiropractic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, bel veya boyun ağrısı olan yetişkinlerin kayropraktik tedavi tekniklerine yaklaşımının değerlendirilmesidir. Çalışmaya, bel veya boyun ağrısı olan 18-69 yaş arası 68 kişi katılmıştır. Bel ağrılılara teknik bel 1-2-3 videoları izletirilip hasta takip formu, Oswestry Skalası, Visual Analog Skala; boyun ağrılılara teknik boyun 1-2-3 videoları izlettirilip hasta takip formu, Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi ve Visual Analog Skala ölçekleri uygulanmıştır. Anket sonuçlarımıza göre Oswestry Skalası Skoru ve Boyun Özürlülük Anketi Skoru yüksek çıkmıştır. Katılımcılar teknik bel 1-boyun 1'i rahat pozisyon, teknik bel 2-boyun 2 'yi anlık etki, teknik bel 3-boyun 3'ü ise klik sesi nedeniyle tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Bel ağrılıların çoğunluğu klik sesini korkutucu bulurken, boyun ağrılılar geneli rahatlatıcı bulduğunu belirtmiştir. Bel ağrısı olanların yüzde 41,2'si kayropraktiği bilirken çoğunlukla sosyal medya, boyun ağrısı olanların yüzde 67,6 'si bilirken sosyal çevreden bilgi aldıklarını ilettiler. Kayropraktiği bilenlerin çoğunluğu fizyoterapistten öneri aldığını ve genellikle hastaneye başvurduklarını söylediler. Kayropraktiği doğru bir şekilde halka anlatıp, tanınmasını sağlamak bizlerin görevidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the approach of adults with low back or neck pain to chiropractic treatment techniques.68 people between the ages of 18-69 with low back or neck pain participated in the study. Patients with low back pain were shown technical waist 1-2-3 videos, and patient follow-up form, Oswestry Scale, Visual Analog Scale; Patients with neck pain were made to watch technical neck 1-2-3 videos, and the patient follow-up form, Neck Disability Questionnaire and Visual Analog Scale scales were applied. According to our survey results, Oswestry Scale Score and Neck Disability Questionnaire Scores were at higher rate. Participants preferred technical waist 1-neck 1 for comfortable position, technical waist 2-neck 2 for instant effect, technical waist 3-neck 3 for click sound. While the majority of low back pain patients found the click sound scary, those with neck pain stated that they found it relaxing in general. While 41.2% of those with low back pain knew about chiropractic mostly from social media, 67.6% of those with neck pain reported that they got information from the social environment. The majority of those who know chiropractic said that they received a recommendation from a physiotherapist and usually applied to the hospital. It is our duty to accurately explain chiropractic to the public and ensure that it is recognized.