İnternet kullanımına etki eden faktörlerin analizi: Panel kantil regresyon modeli
Analysis of factors of use of internet: Panel quantile regression model
  1. Tez No: 701282
  2. Yazar: GİZEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA YERDELEN TATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Kullanıcı Sayısı, Kantil Regresyon, Panel Veri Modelleri, Panel Kantil Regresyon, Number of Internet Users, Quantile Regression, Panel Data Models, Panel Quantile Regression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Küreselleşen dünyayla birlikte internet kullanımında da artış meydana gelmiştir. Günümüzde neredeyse tüm dünya internete ulaşabilmektedir. Fakat bu durum sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı gelişmiş, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülke gruplarında farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, internet kullanıcı sayısının hangi faktörlerden ne kadar etkilendiğini ortaya çıkarmak için panel kantil regresyon modelleriyle analiz yapılmıştır. Panel veri modelleri analizlere çok boyutlu bakış açısı sağlarken, kantil regresyon modelleri uç değerlerin varlığında ve dağılımın normal olmadığı durumlarda model kurmaya olanak sağlamaktadır. Panel kantil regresyon modelleri ise uç değerlerden ve dağılımdan kaynaklanan problemlerde bile model kurulmasına imkan vermektedir. Farklı kantil değerleri için model kurmaya olanak sağlayan panel kantil regresyon modelleri, açıklayıcı değişkenlerin farklı dağılımlardaki bağımlı değişkenin etki düzeyini ölçmektedir. Çalışmada internet kullanıcılarını etkilediği düşünülen değişkenler 2000-2018 yılları arasında 14 ülke için farklı kantil düzeylerindeki durumu ortaya çıkarmak amacıyla panel kantil regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde kantil modeller ve tahmin yöntemlerine, ikinci bölümünde panel veri modelleriyle birlikte panel kantil regresyon modellerin tahmin yöntemleri ve panel kantil regresyon literatürüne, son bölümünde ise uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, there is a proportional increase in the use of the internet. Today, almost the whole world has access to the internet. However, this situation differs in developed, under developed-developing country groups due to socio-economic reasons. In this study, panel quantile regression models were analyzed to reveal how much the number of internet users was affected by which factors. While panel data models provide a multidimensional perspective to the analysis, quantile regression models allow modeling in the presence of extreme values and in cases where the distribution is not normal. Panel quantile regression models, on the other hand, allow modeling even for problems arising from extreme values and distribution. Panel quantile regression models, which allow modeling for different quantile values, measure the effect level of the dependent variable in different distributions of the explanatory variables. In the study, the variables thought to affect internet users were examined by panel quantile regression analysis for 14 countries between 2000 and 2018. In the first part of the study, quantile models and estimation methods, in the second part, together with panel models, estimation methods of panel quantile models and panel quantile regression literature, and in the last part, the application are mentioned.