Filistinli şair Murîd el-Bergûsî'nin Raeytu Ramallah adlı mensur eserinin muhteva şekil ve üslup yönünden tahlili
An analysis of a prose work of palestinian poet Mourid al-Barghouti's Raaytu Ramallah in terms of its content genre and style
  1. Tez No: 701283
  2. Yazar: ZEYNEP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Filistin Edebiyatı, Ramallah, Otobiyografi, Murîd el-Bergûsî, Modern Arabian Literature, Palestinian Literature, Ramallah, Autobiography, Mourid al-Barghouti
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, pek çok çağdaşı edebiyatçı gibi hayatının büyük bir bölümünü sürgünde geçirmiş Filistinli şair Murîd el-Bergûsî'nin (ö. 14 Şubat 2021) ilk mensur eseri Raeytu Ramallah adlı eserinin edebi ve lengüistik bir incelemesini amaçlamaktadır. Eser, Bergûsî'nin otuz yılı aşkın süre ayrı kaldığı vatanına geri döndüğünde izlenimlerini şiirsel bir dille aktardığı otobiyografik bir romandır. 1997 yılında yayımlandığında, Arap ülkelerinde oldukça meşhur bir edebiyat ödülü olan Necîb Mahfûz Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. Hem Arap hem de Batı dünyasında büyük ilgi gören eser, Mısırlı romancı Ahdaf Suveyf tarafından İngilizceye çevrilmiş, I Saw Ramallah adıyla yayımlanmıştır. 2004 yılında A. Melis Hafez tarafından Şairin Filistini adıyla da Türkçeye kazandırılmıştır. Çalışmamız bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, yazarın doğup büyüdüğü Filistin'in tarihi ve siyasi geçmişine değinilmektedir. Birinci bölümde hikâye, roman ve otobiyografi türlerinin genel olarak Arap Edebiyatında, özel olarak da Filistin Edebiyatındaki gelişimi incelenmektedir. İkinci bölümde, Murîd el-Bergûsî'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri gözden geçirilmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise, tezin ana konusunu teşkil eden Raeytu Ramallah adlı eser muhteva, tür ve üslup yönünden tahlil edilmektedir. Bu çalışmada, Raeytu Ramallah vasıtasıyla dünya gündeminden hiç düşmeyen Filistin meselesinin bir de edebi yönüne dikkat çekilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims a literary and linguistic examination of Raaytu Ramallah which is the first prose work of Mourid al-Barghouti (d. February 14, 2021) , a Palestinian poet who was forced to live a lengthy part of his life in exile like his many other contemporaries poets. Raaytu Ramallah is al-Barghouti's autobiographical novel in which he expresses his first impression in a poetic language when he returned to his homeland after being separated for over thirty years. When the novel was published in 1997 he was honored with the Naguib Mahfouz Medal for Literature, a very famous literary prize in Arabic countries. The work acquired a huge attention from both Arabic and Western world, thus translated into English by a famous Egyptian novelist Ahdaf Soueif and published twice in English entitled as I Saw Ramallah. In 2004, the novel was transferred to Turkish as well by A. Melis Hafez as Şairin Filistini. Our study consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the historical and political past of Palestine, where al-Barghouti was born and raised, is examined briefly. In the first chapter, development of the short-story, the novel and the autobiography are examined which in the Arabic Literature in general and in the Palestinian Literature in particular. In the second chapter Murîd el-Bergûsî's life, his literary personality and works are reviewed broadly. Lastly in the third chapter, the work of Raaytu Ramallah, the main topic of our thesis, is studied and analyzed in detail with regard to its content, genre and style. In this study, through examination of the Raaytu Ramallah, it is anticipated to drive the attention to the literary aspect of Palestinian issue which has never been fallen from the world agenda.