US policy toward İran the impacts of United States Sanctions on Iran's behaviors in the region in Donald Trump's term
ABD'nin İran'a yönelik politikası- Donald Trump döneminde ABD yaptırımlarının İran'ın bölgedeki davranışları üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 701352
  2. Yazar: MAHMOUD SHAABAN BAYOUMI ALY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İran, ABD Yaptırımları, Ortadoğu Politikası, Maksimum Baskı, Iran, USA Sanctions, Middle East Policy, Maximum Pressure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'de iktidara gelişinin belirtilerini, ve ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının İran'ın merkezde olduğu Ortadoğu bölgesine etkilerini netleştirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle İslam Cumhuriyeti, iki ülke arasındaki tarihi farklılıkların derinliği nedeniyle bölgede Amerika Birleşik Devletleri için önemli ve temel konulardan biridir. Çalışma ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a karşı uyguladığı azami baskı politikasının Ortadoğu'daki tezahürlerini de ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Nükleer program, ekonomi, insan hakları ve silah programlarını içeren ABD yaptırımlarıyla başlayarak, İran'ın Kasım Süleymani gibi askeri sembollerini hedef almasıyla devam etmiştir. Öte yandan çalışmada, Donald Trump'ın uygulamaya koyduğu ABD yaptırımlarına İran'ın tepkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu çerçevede ABD'nin, İran İslam Cumhuriyeti'nin Ortadoğu'da, özellikle Suriye, Irak, Lübnan ve diğer bölge ülkelerindeki etkisini azaltma girişimleri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to clarify the indications of the arrival of US President Donald Trump to power in the United States and the impact of his policies on the Middle East region, at the heart of which is Iran, especially the Islamic Republic is one of the important and fundamental issues for the United States of America in the region due to the depth of historical differences between the two countries. The study also sought to uncover the manifestations and items of the maximum pressure policy adopted by US President Donald Trump against Iran in the Middle East, starting with the US sanctions that included the nuclear program, the economic program, human rights, and weapons programs and ending with targeting Iran's military symbols such as Qassim Soleimani. On the other hand, the study sought to uncover Iran's reactions to the US sanctions adopted by Donald Trump. Within this framework it will be focussed how to US's attempts to reduce the influence of the Islamic Republic of Iran in the Middle East, especially in Syria, Iraq, Lebanon, and other countries in the region.