Türkiye'ye göç eden İranlıların ABD'nin İran ambargosuna karşı tutum ve tavırları
Attitudes of Iranian immigrants in Turkey against The US embargo on Iran
  1. Tez No: 605208
  2. Yazar: MEHRİ TAVAKOLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY KOCAMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, ABD, Ambargo, Yaptırım, Bankacılık sistemi, Finansal etki, problem, Turkey, Iran, USA, Embargoes, Sanctions, Banking system, Financial impact, Problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ABD, İran'a yönelik nükleer silah geliştirdiği gerekçesiyle uzun yıllardır ambargo uygulamış ve bir dizi yaptırımlar getirmiştir. Soğuk savaş döneminden sonra süper güç haline gelen ABD, kendisi ambargo uygulamakla kalmamış uluslararası sistemi de buna zorlamıştır. Uluslararası finansal sistemi domine eden ABD'nin başlattığı bu süreçten sonra gönüllü/gönülsüz bir çok ülke ambargo kurallarına dahil olmuş ve İran'a yaptırım uygulamışlardır. Yaptırım süreçleri, gelişen ABD-İran ilişkilerine göre belli dönemlerde ağırlaştırılmış ya da hafifletilmiştir. Ambargo süreci bugün de devam etmekte olup şiddetini artırmıştır. ABD, her fırsatta ambargonun İran devletini hedef aldığını, İran halkıyla sorunları olmadığını dillendirse de ambargo sürecinden en çok İran halkı etkilenmiştir. Daralan ülke ekonomisiyle birlikte enflasyonlar olmuş, yoksulluk artmış ve birçok sorun baş göstermiştir. Gelişen bu şartlar başta gençler olmak üzere İran halkını göç etmeye yönlendirmiştir. Türkiye gerek komşuluk ilişkileri, gerekse İran'la yüksek miktardaki dış ticaretinden dolayı ambargoyu olumlu görmemekle birlikte içinde bulunduğu finansal sistemden dolayı asgari seviyede de olsa uygulamak zorunda kalmıştır. Bu zorunluluk Türkiye'de olduğu gibi yurtdışında yaşayan İranlılar üzerinde de olumsuz etkiler ortaya çıkarmıştır. Başta bankacılık ve serbest ticaret olmak üzere birçok alanda kısıtlanmışlardır. Katı ambargo uygulamaları İran'da olduğu gibi göç ettikleri ülkelerde de peşlerini bırakmayan İran halkı birçok problem yaşamaktadır. Türkiye'ye göçen İranlılar banka hesabı açmakta zorlanmakta, bankacılık işlemlerinde kısıtlamalara tabi tutulmakta ve buna bağlı olarak birçok imkandan faydalanamamaktadır. Ticari ve finansal güvenlik sorunları yaşamaktadırlar. Türkiye'ye göç eden İranlıların ABD ambargosu bağlamında yaşadıkları sosyal ve finansal problemler ve bunlara karşı geliştirdikleri tutum ve tavırlar anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ulaşmış olduğu sonuçlar sadece Türkiye'deki İranlı göçmenler için değil, benzer durumda başka ülkelere göç eden İranlılar ve taraflar açısından da kaynak sunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The United States has embargoed Iran for many years on the grounds of developing nuclear weapons and imposed a series of sanctions. The United States, which became a superpower after the Cold War, has also forced the international system to do so. After the process initiated by the US, dominating the international financial system, many voluntary or involuntary countries have supported the embargo decision and imposed sanctions on Iran. The sanction processes were aggravated or alleviated in certain periods according to the developing US-Iran relations. The embargo process continues today and increased its intensity. Although the US implied that the embargo was aimed at the Iranian state at every opportunity and that it had no problems with the Iranian people, the Iranian people were most affected by the embargo process. With the shrinking country's economy, there have been inflation, poverty has increased, and many problems have arisen. These conditions have led the Iranian people, especially young people, to migrate. Turkey does not support the embargo decision due to the high amount of trade with Iran. Turkey, however, though minimal, was forced to apply the embargo. This obligation has revealed adverse effects on Iranians living abroad as well as in Turkey. They are restricted in many areas, particularly banking and free trade. With solid embargo practices, the Iranian people, both in Iran and in the countries they emigrate, have many problems. For the Iranians who migrated to Turkey, it is difficult to open a bank account. In addition, their banking transactions are restricted and they cannot benefit from many opportunities. They face commercial and financial security issues. In the context of the US embargo, the social and financial problems of Iranian immigrants in Turkey and their attitudes towards them were tried to be understood. The results of this study will be a reference for the parties and for the Iranian immigrants living in Turkey and also in the other countries.