Yaşlıların ve engellilerin kullanımına yönelik banyo renovasyonlarında akıllı teknolojilerin kullanım olanakları
The use of smart technologies in bathroom renovationsfor the use of the elderly and the disabled
- Tez No: 701453
- Danışmanlar: PROF. YUSUF GÜRÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Banyoların yeniden işlevlendirilmesi, Akıllı Evler, Yaşlı ve Engelliler, Bathroom renovation, Smart Houses, Elderly and Disabled People
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Akıllı ev sistemler, daha az insan etkileşimi ile güvenlik, konfor, iletişim, güç tasarrufu ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ev, ofis ve küçük binalara uygulanan teknolojilerin ve servisin bütünleşmesidir. Ancak genel olarak yapılan akıllı tasarımlar sağlıklı bireylere hitap etmektedir. Bu çalışmanın amacı engelli ve yaşlılara yönelik akıllı tasarımların onlara hayatını kolaylaştırmaya yönelik öneriler saptayarak, yaşam alanlarını kendi kullanımlarına göre verimli hale getirmek, tek başına oldukları süre zarfında kimseden destek almadan temel ihtiyaçlardan biri olan yıkanma eylemini gerçekleştirebilmeleridir. Bu açıdan çalışma banyo alanlarındaki engelli ve yaşlı kullanımına yönelik donatılar ve akıllı ev sistemlerinin tasarımı ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada yaşlı ve engelli nüfusun özellikleri ve konaklama ihtiyaçları, yıkanma kültürü, banyo mekanlarının gelişimi, akıllı ev ve akıllı teknolojilerin kullanım olanaklarının yaşlılar ve engellilere göre ıslak kullanım alanları açısından değerlendirilmesi bölümler halinde incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda araştırma alanı olan Ataköy 3 ve 4. Etaptaki banyoların büyük bir bölümünün eski olduğu saptanmış, yenilenmiş banyolarda ise engelli ve yaşlı kullanımına yönelik düzenlemeler bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu tespit sonucunda engelli ve yaşlı kullanımına yönelik öneriler 4 ayrı tip banyo üzerinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Smart home systems are the integration of technologies and service applied to homes, offices and small buildings in order to provide security, comfort, communication, power saving and energy savings with less human interaction. However, in general, smart designs appeal to healthy individuals. The aim of this study is to make the living spaces more efficient according to their own use, by identifying suggestions for smart designs for the disabled and the elderly, to make their lives easier, and to perform the act of washing, which is one of the basic needs, without any support during the time they are alone. In this respect, the study is limited to the design of the equipment and smart home systems for the use of the disabled and elderly in the bathroom areas. In the study, the characteristics and accommodation needs of the elderly and disabled population, the culture of washing, the development of bathroom spaces, the evaluation of the use of smart homes and smart technologies in terms of wet usage areas according to the elderly and disabled were examined in sections. As a result of the examination, it has been determined that most of the bathrooms in Ataköy 3 and 4 Stages, which are the research area, are old, and it has been determined that there are no regulations for the use of the disabled and elderly in the renovated bathrooms. As a result of this determination, suggestions for the use of disabled and elderly people were made on 4 different types of bathrooms.