Pedinküllü supbra flebin anatomik olarak çıkartılması ve el rekonsrüksiyonunlarında kullanımı
Anatomical removal of pedinculated supbra fleb and usage in hand reconstruction
- Tez No: 701614
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria radialis, Supbra flep, Arcus palmaris superficialis, Arcus palmaris profundus, Travma, Radial artery, Supbra flep, Superficial palmar arch, Deep palmar arch, Trauma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yüksek enerjili araç travmaları, iş makinalarına bağlı kazalar, vahşi hayvan ısırıkları ve doku iskemisinin neden olduğu patojenler elde ve parmaklarda doku yitirilmesine neden olabilir. Böylesi bir kaza geçiren kişinin işinden, çevresinden uzaklaştıran, hayatını zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren bu duruma sokar. Elin kan desteğinin bilinmesi hem doku tamiri için cerrahi çözümler üretmek hem de bu çözümlerin kalıcı olmasını için gereklidir. Doku tamiri dokunun beslenmesi ile birlikte planlanmalıdır. Bu bağlamda elin beslenmesine katkıda bulunan arterler, bu arterlerin oluşumuna katıldığı arcus palmaris kavisleri, bu yapıların tipleri, çıkan dallar her zaman hem plastik cerrahi, hem el cerrahisi hem de anatomistlerin ilgi alanlarına girmiştir. Çalışmanın amacı arcus palmaris superficialis tiplerinin belirlenmesi, hasarlı el ve parmakların rekonstrüksiyonu için subpra flebin en kısa ve en kolay sürede hasarsız bir şekilde çıkarılabilmesi için referans noktaları belirlemektir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalına ait kadavra arşivinde formalin ile tesbit edilmiş yaşları 18-70 yaş aralığında toplam 19 adet elde çalışıldı. Ulnar predominat tip APS, radioulnar APS ve incomplete tip APS örnekleri gösterildi. SUPBRA dalı, a. radialis'in derindeki devamından daha geniş çaptadır. Flep kaldırırken tabanda olması gereken bu derin SUPBRA dalı farklı şekillerde sonlanabilmektedir. Mid (Orta) Palmar Eksen Tekniği Bilek Çizgisi Ekseni Tekniği ile SUPBRA Flep Oluşturmanın cerrahi yöntemleri anatomik diseksiyonu ile gerçekleştirildi. Bu çalışmada ortaya konulan önemli olan bir bulgu da ulnar dominant arcus palmaris superficialis olgularında a. radialis dalları daha dar çaplı ya da rudimente olacakları için bu olgularda Supbra flep, hasarlı parmak rekonstrüksiyonu için dokunun kapatılmasında vasküler yetersizlik doğurabilir. Supbra flep için a. radialis ve dallarının yeterli kan akımı sağlayabilecek anatomik yapıda olması gerekir. Complet tip APS olgularında Supbra flebin oluşturulması daha güvenli ve konforlu bir cerrahi girişim sağlar. Bu çalışma, el ve parmak tamiri için vasküler yatağı zengin bol kanlanan bir flep olan Supbra'nın tercih edilebileceğini gösterdi. Hastaların ameliyat süresini kısaltan, kısa sürede iş ve sosyal hayata katılabilen bireyler olmaları için çalışan el cerrahları, plastik ve rekonstrüktif cerrahlarına yararlı olacağını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Pathogens caused by high-energy vehicle traumas, accidents related to work machines, bites of wild animals and tissue ischemia can cause tissue loss in the hand and fingers. It puts the person who has had such an accident in this situation, which takes them away from their work and surroundings, complicates their life and reduces their quality of life. Knowing the blood supply of the hand is necessary both to produce surgical solutions for tissue repair and to make these solutions permanent. Tissue repair should be planned together with tissue nutrition. In this context, the arteries that contribute to the nutrition of the hand, the superficial palmar arch in which these arteries participate in the formation, the types of these structures, the branches that come out have always been in the fields of interest of both plastic surgery, hand surgery and anatomists. The aim of the study is to determine the superficial palmar arch types, to determine the reference points for the reconstruction of damaged hands and fingers to remove the subpra flap in the shortest and easiest time without damage. In the cadaver archive of Ege University Faculty of Medicine, Department of Anatomy, a total of 19 hands, aged between 18-70 years, which were determined with formalin, were studied. Examples of ulnar predominant type APS, radioulnar APS and incomplete type APS were shown. SUPBRA branch, a. It is wider than the deep continuation of the radialis. This deep SUPBRA branch, which should be at the base when lifting the flap, can end in different ways. The surgical methods of creating SUPBRA flaps with the Wrist Line Axis Technique and Mid (Middle) Palmar Axis Technique were performed by anatomical dissection. An important finding in this study is that in ulnar dominant superficial palmar arch cases a. Since the radial branches will be narrower in diameter or rudimented, the Supbra flap may cause vascular insufficiency in tissue closure for damaged finger reconstruction in these cases. For the supbra flap a. The radial artery and its branches must be in an anatomical structure to provide sufficient blood flow. Creating a Supbra flap in complete type APS cases provides a safer and more comfortable surgical procedure. This study showed that Supbra, a flap with a rich vascular bed, can be preferred for hand and finger repair. We hope that it will be beneficial for hand surgeons, plastic and reconstructive surgeons who work to shorten the operation time of patients and to become individuals who can participate in work and social life in a short time.