Histeroskopik endometriyal polip eksizyonunun endmoetriyal reseptivite markerları olan hoxa 10, hoxa 11 ve lif gen ekspresyonu üzerine etkisi
Hysteroscopic resection of endometrial polyps effects endometrial receptivity markers, hoxa 10, hoxa 11 and lif effect of gene expression
  1. Tez No: 314649
  2. Yazar: ENGİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyal polipler, endometriyal reseptivite, HOX genleri, LIF, Endometrial polyps, endometrial receptivity, HOX genes, LIF
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Endometriyal polipler hem gland hem de stroma içeren endometriyumun hiperplastik aşırı büyümeleridir. Bu lezyonların büyük çoğunluğu benigndir. Polipler tek ya da çoklu lezyonlar halinde bulunabilirler, büyüklükleri milimetre boyutundan santimetrelerce büyüklüklere ulaşabilir, pedinküllü ya da sesil olabilirler.İmplantasyon endometriyum kavitesi içerisinde serbest halde hareket eden blastokistin endometriyum ile temasını içeren bir proçestir. İmplantasyon sürecinde endometriyum ile konseptus arasında çözünebilir büyüme faktörleri, hormonlar, adezyon molekülleri, ekstraselüler matriks ve prostoglandinlerin katıldığı kompleks diyaloglar gerçekleşir.Açıklanamayan infertil kadınların %25'inden fazlasında histeroskopik olarak endometriyal polip saptanmaktadır. Ancak endometriyal poliplerin bu hastaların fertiliteleri ve endometriyal reseptiviteleri üzerindeki etkileri belli değildir.HOXA 10, HOXA 11 ve LİF insan endometriyumunda, proliferatif fazda, stroma ve glandlarda eksprese edilmektedirler. Bu genlerin ekspresyonu mid-sekretuar, implantasyon döneminde glandlarda artmaktadır.Endometriyum üzerine endometriyal poliplerin etkilerini endometriyal reseptivite markerları olan HOXA 10, HOXA 11 ve LİF ekspresyonuyla araştırdık. Çalışmaya endometriyal polip tanısı olan 25 kadını dâhil ettik. Tüm hastalar proliferatif fazda histeroskopi ile değerlendirildi. Endometriyal polip saptandığında histeroskopik olarak çıkarıldı. Endometriyal örnekler histeroskopi öncesi ve sonrasında siklusun 21. gününde, implantasyon döneminde alındı. Her endometriyal doku 1ml RNAlater solüsyonuna koyuldu. Histeroskopik polipekomi öncesi ve sonrası dönemde reseptivite markerları olan HOXA 10, HOXA 11 ve LİF mRNA'larına bakıldı. mRNA seviyeleri kantitatif real time reverse-transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlendi (RT-PCR). Histeroskopi öncesi ve sonrası iki grupta istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
SUMMARYEndometrial polyps are localized hyperplastic overgrowths of endometrium that contain both endometrial glands and stroma. The large majority of these lesions are benign. Polyps have a variable presentation; they can occur as individual or multiple lesions, range in size from millimeters to centimeters, and can be sessile or pedunculated.Implantation is the process by which the free-floating blastocyst attaches to the endometrium, invades the stroma and establishes the trophoblast. The process involves a complex dialogue between the endometrium and the conceptus that is mediated by soluble growth factors, hormones, adhesion molecules, the extracellular matrix and prostaglandins. Up to 25% of women with unexplained infertility have endometrial polyps on hysteroscopy. However, their effect on endometrial receptivity and fertility is unclear.In humans, HOXA 10, HOXA 11 and LIF are expressed in proliferative phase endometrial glands and stroma, and expression of these genes is markedly up-regulated in the midsecretory glands at the time of implantation.Markers of endometrial receptivity, HOXA10, HOXA11 and LIF were used to investigate the effect of endometrial polyps on endometrium. Study included 25 women, All patients underwent hysteroscopy in the proliferative phase of the menstrual cycle When an endometrial polyp was present, it was excised under hysteroscopic guidance. Endometrial tissue sample was taken before and after hysteroscopic polipectomy on day 21 (implantation period). Each endometrial tissue sample was stored in 1 mL of RNAlater solution We investigated receptivity markes mRNA, HOXA10, HOXA11 and LIF, expression before and after hystoroscopic resection. Messenger RNA (mRNA) levels were analyzed by quantitative real-time reverse-transcriptase polymerase chainreaction (RT-PCR). We could?nt find any statistical significant difference between pre operative and post operative two groups (p>0.05).