Okul öncesi dönemde çocukların evde anne-babalarıyla birlikte kitap okuma alışkanlıklarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
An analysis of pre-school aged children's book reading habits at home together with their parents
  1. Tez No: 701632
  2. Yazar: ZEYNEP DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte okuma, Ebeveyn, Okuma alışkanlığı, Okul öncesi dönem, Shared book reading, Parent, Reading behavivors, Pre-school period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırma konusu, okul öncesi dönemdeki çocukların evde anne-babaları ile birlikte kitap okuma alışkanlıklarıdır. Bu araştırma ebeveynlerin çocukları ile birlikte okuma etkinliklerini ve etkinlik¬lerle ilişkili olarak ebeveyn özellikleri ve okuma alışkanlıklarını incelemiştir. Elde edi¬len sonuçlar, okul öncesi dönemde okuma alışkanlığı kazanımı ve kitap sevgisine yönelik araştırmalar için gelecekte yapılacak yeni araştırma konularına ilham verip, literatüre katkı sağlayacaktır. Araştırma verileri Nesrin Işıkoğlu Erdoğan tarafından 2016 yılında geliştirilen (Çocuk-Ebeveyn Birlikte Okuma Etkinlikleri) Ölçeği ÇEBOE aracılığı ile toplanmıştır. Bu bağlamda araştırmada, ebeveyn özelikleri ve okuma alışkanlıkları ile ÇEBOE arasındaki ilişkinin saptanması hedeflenmiştir. Araştırma ölçeğinde, tüm dünyayı etkisi altına alan dönemin önemli sorunu olan Covid-19 salgını göz önünde bulundurulmuş ve pandeminin sosyal yaşamı oldukça sınırlandırdığı gerçeği karşısında ailelerin bu süreçteki kitap okuma davranışları da incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, annelerin birlikte okumaya yönelik görüşleri, okuryazarlığa model olma ve çocuklarına kitap okuma etkinlik düzeyleri babalara kıyasla daha yüksektir. Ailelerin sosyoekonomik durumları ve öğrenim düzeylerine göre, ebeveynlerin birlikte kitap okuma biçimleri de farklılık göstermektedir. Bu farklılık da en çok dikkat çeken; sosyoekonomik durumun yüksekliğinde sadece birlikte okumaya yönelik görüş düzeyleri yüksek iken öğrenim düzeyinin yüksek olduğu ebeveynler de birlikte okumaya yönelik görüş düzeyinin yanında okuryazarlığa model olma ve çocuklarına kitap okuma etkinlik düzeylerinin daha yüksek olduğu anlaşılmış olup bu durumda ebeveynlerin öğrenim düzeyinin yüksek olması, ÇEBOE alt boyutları bakımından önem arz etmektedir. Katılımcıların %72,4 oranındaki büyük bir çoğunluğun evinde çocuğuyla birlikte okuyabileceği yeterli sayıda kitap olması, ebeveynlerin birlikte okumaya olan ilgi ve alakalarının yüksek düzeyde olmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The topic of this research is pre-school age children's reading habbits together with their parents. This research analyses parents' reading activities with their children, and their features and reading behavivors in according with the activities. The results that we have by this research, are going to inspire new researches about love of books, earning reading behavivors on pre-school period, and make a contribution to literature in the future. The research datas are gathered by (Child-Parent Shared Reading Activity Scale) ÇEBOE developed by Nesrin IŞIKOĞLU ERDOĞAN in 2016. In this context, it is aimed to fix The relation between parents' features and reading behavivors, and ÇEBOE. In this research's scope, COVID 19 pandemic which has affected all around the world is considered as a situation, and it is analysed how families' reading behaviors changed by the reality of pandemic's social life limiting affects. According to the results of the research, Mother are determined in higher level than fathers on their opinions for shared reading activity, modeling for literate and reading activity performance grade. Parents' shared reading styles are changing by their socioeconomic statues and education levels. We realize a big point about The parents here that, in high level socioeconomic families, they have high grades on for only“ shared reading”opinions, on the other hand, parents which have high educational degrees, not only have high grades on shared reading opinions, but also modeling for being literate and reading to child activity performance. So, it is obvious that parents who are educated high level degree are important for ÇEBOE sub dimensions. As a majority percentage, %72,4 of participants have enough books for reading with children. This high ratio can be explained by how high the parents interest on shared reading activities.