Osman Hamdi Bey ve Anadolu'da yaptığı kazı çalışmaları
Osman Hamdi Bey and the excavations he did in Anatolia
- Tez No: 701764
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN HÜLAGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osman Hamdi Bey, Arkeoloji, Asar-ı Atika Nizamnamesi, Osman Hamdi Bey, Archeology, Asar-ı Atika Regulations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Osman Hamdi Bey'in Anadolu'da yaptığı arkeolojik çalışmalar ve aynı zamanda sadece arkeoloji bilimi ile ilgilenmeyip resim, sanat, müze, sergi gibi sosyokültürel dallar ile ilgilenmesi kendisinin ve toplumun bakış açısını değiştirmesine katkı sağlamıştır. Yaşama dair felsefesi sürekli değişimin, gelişimin ve üretimin devamlı olması gerektiğini savunup sanat eserlerine yansıtmıştır. Batılı toplumlar tarafından Doğuyu sembolize edilişine karşı tepkileri çekse de gördüğünü, duyduğunu, oryantalist ruhuna yansıtmaktan vazgeçmemiştir. Osmanlı Devleti'nde tarihi eser kaçakçılığına karşı geç oluşan algı ve Asar-ı Atika Nizamnamesinin kanunlaşması üzerine alınan önlemler tarihi eser kaçakçılığının önüne geçmiş ve toplumda bilincin oluşmasına katkı sağlamıştır. Tarihi eserlere olan hassasiyet arkeolojinin gelişmesine ve ilerlemesine zemin hazırlamış ve Anadolu'da arkeolojik kazılara ayrı önem verilmiştir. Bu kazıların sonucunda elde edilen kalıntılar muhafaza edilme ihtiyacı ile müzecilik kurumunun gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Arkeolojinin müzeciliğe yansıması ve ilerlemesi Osman Hamdi Bey'in girişimleri arkeolojik çalışmalarındaki araştırmaları ve gözlemlerinin ürünüdür.
Özet (Çeviri)
Osman Hamdi Bey's archaeological studies in Anatolia and his interest in sociocultural braches such as painting, art, museum, exhibition not only in archeology have contributed to his and society's change of perspective. He did not give upreflecting what he saw, heard, to his orientalists pirit, eventhough he suffered thereactions againtst he symbolization of the East by Western societies. Emphasizing the archaeological aspects besides his art, Osman Hamdi Bey wanted to be tak entot he West by taking the cultural values in the East as a target by the European states. The sensivity to historica artifacts paved the way for the development and advancement of archeology, and the archeological excavations in museology Osman Hamdi Bey'sinitiativesaret he products of his arheological studies.