Gençlerin çikolata tüketiminde tercihleri üzerine bir alan araştırması
Youth's chocolate consumption a field on preferences research
- Tez No: 701765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MANKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Çikolata, Genç, Kültür, Sağlık, Tüketim, Lezzet, Chocolate, Young, Culture, Health, Consumption, Taste
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kakaonun çikolataya dönüşüm aşaması tamamen tarihsel bir serüven olup, geçmişten günümüze evrensel olarak pek çok alanda kullanım katkısı sağlamaktadır. İlk başlarda sadece acı bir içecek olan ve ilaç niyetine tüketilen kakao günümüzde tatlı bir atıştırmalık haline dönüşmüştür. Çikolata sadece kakao olarak başladığı bu yolculuğa birçok çeşidi olan ve gün geçtikçe çeşitliliği artmaya devam eden atıştırmalık olmaktan çıkıp, kapsamlı gastronomik bir öğe haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, gençler açısından çikolatanın kültür ve popüler kültür içindeki yeri ve önemini popülerlik, tüketim, sağlık ve lezzet bağlamlarında incelemektir. Yapılan çalışmanın gelecekte yapılacak olan benzer araştırmalara ışık tutacağı amaçlanmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Örnekleme metodu olarak seçili örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 25.0 sürümü kullanılarak ve çıkan sonuçlar tablolar halinde sıralanmış ve yorumlanmıştır. Yapılan araştırmaya göre, ankette yer alan katılımcıların çoğunluğunun her gün çikolata tükettiği saptanmıştır. Kültürün çikolata tüketimine etkisinin az olduğu, fakat duygu durumu, sağlık, cinsiyet açısından anlamlı farklılıklar yarattığı sunucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Transformation of cacao into Chocolate is a purely historical adventure, and iy contributes to its universal use in many fields from past to present. At first, cacao, which was only a bitter drink and consumed as medicine, has turned into a sweet snack today. Chocolate, which started this journey as cacao, has become a comprehensive gastronomic item, rather than being a snack with many varieties and increasing its diversity day by day. The aim of this study is to examine the place and importance of chocolate in culture and popular culture in terms of popularity, consumption, health and taste for young people. İt is aimed that the study will shed light on similar studies to be conducted in the future. Questionnaire method was used as data collection tool. Simple random sampling method, one of the selected sampling methods, was used as the sampling method. Data analysis was performed using IBM SPSS Statistics version 25.0 and the results were tabulated and interpreted. According to the research, it was determined that the majority of the participants in the survey consumed chocolate every day. It has been reached that the rate of influence of culture on chocolate consumption is very low, but it creates significant differences in terms of mood, health and gender.