19. Yüzyılda Efes harabeleri İngiltere'ye nasıl götürüldü?
How were taken the ephesos ruins to England in the middle of Nineteen Century?
- Tez No: 486459
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Efes, Efes Harabelerinin Nakli, Mr. Wood, Mr. Benndorf, Osman Hamdi Bey, Tarihi Eser Kaçakçılığı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Efes antik kentindeki arkeolojik kazı çalışmaları; Avrupa'da Rönesans'la birlikte gelen fikirlerden etkilenen arkeoloji meraklılarının, antik dönem sanat eserlerine ilgi duymalarıyla ve diğer ülkelere eski eser arayışına çıkmaları sonucunda başlamıştır. Yunan ve Roma medeniyetlerinden kalma zengin kalıntıların bulunduğu Anadolu, Avrupalıların dikkatini çekmiştir. Bu amaçla Anadolu'ya gelen yabancıların yaptığı kazılar, Maarif Nezareti tarafından izne bağlanmışsa da, bazı araştırmacılar izin alırken bazıları ise izin almamıştır. İngilizler ve Avusturyalılar bu kazılar sonucunda elde ettikleri eserleri, kurdukları müzelerde sergilemişlerdir. Efes antik kentinden İngiltere'ye götürülen eserler de British Museum'da sergilenmiştir. Osmanlı Devleti, eski eserlerin korunması konusunda Tanzimat dönemine kadar bir bilince sahip değilken, Tanzimat döneminin getirdiği birtakım yeniliklerle farklı bir süreç başlamış ve varolan eserler için ilk defa müze kurma fikri 1840 yılında ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda da 1846'da Fethi Ahmet Paşa tarafından resmi ilk müze kurulmuştur. Bu tarihten itibaren Anadolu'dan çıkarılan eski eserler kurulan müzede toplanarak sergilenmeye başlanmıştır. Anadolu'ya kazı yapmak amacıyla gelen kişiler, Osmanlı Devleti'nin içerisinde bulunduğu siyasi ve ekonomik zayıflığından faydalanmışlardır. Bazen eski eserleri satın almışlardır. Kimi zaman da antik eserleri gizlice götürmüşlerdir. Bu durum 1881'de Müze-i Hümayun müdürü olan Osman Hamdi Bey ve birtakım aydın grup tarafından tepki ile karşılanmıştır. Osman Hamdi Bey, özellikle Osmanlı Devlet müzeciliğinin gelişimini ve Osmanlı İmparatorluğu'nda arkeolojinin sağlam temellere oturmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
People who had been affected on the ideas of the Renaissance in Europe, started to be interested in ancient age art works and looking at ancient work of arts in other countries. At the result of that, archaeological excavations had started at ancient city Efes. Europeans had attracted attention, Anatolia consists of rich ruins from ancient Greece and Rome. Even if the excavations of these foreigners were in permission Ministry of Maarif, while some researchers had taken permission, some had not. British and Austrians had carried that work of arts, exhibited them in the museums they had established. In British Museum had been exhibited, carried away work of arts from ancient city Efes to England. Ottoman Empire did not have the awareness of protection of ancient work of arts until the period of the Tanzimat reforms. However, within this period a different procedure started and the first idea of creating a museum in order to save work of arts emerged in 1840. In the result of that the first museum had established by Fethi Ahmet Paşa in 1846. From that date ancient work of arts found in Anatolia had been collected and exhibited in that museum. People who came to Anatolia for excavations had made use of Ottoman Empire's political and economical weakness. Sometimes they had bought ancient work of arts. While at times they had just carried away ancient work of arts. This situation had caused reaction from various intellectuals and as head of Muze-i Humayun in 1881 Osman Hamdi Bey. Especially he had established archaeology of Ottoman Empire in strong grounds and improving museums in Ottoman Empire. Keyword: Ephesos, Conveying Ephesos Ruins, Mr. Wood, Mr. Benndorf, Osman Hamdi Bey, Historical Artifacts Smuggling.