Gelişmekte olan ülkelerde işletme gruplarının çeşitlendirme stratejisi ile performansı arasındaki ilişki
The relationship between diversification strategy and performance of business groups in developing countries
  1. Tez No: 701833
  2. Yazar: HASSAN MOUMIN AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA ÖZKAN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşitlendirme stratejisi, Gelişmekte olan ülkeler, İşletme gruplar, Diversification strategic, emerging countries, business groups
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hiç şüphesiz ki işletme grupları ve benimsedikleri stratejiler gelişmekte olan ülkelerde iş dünyasını anlamada önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, çesitlendirme stratejilerinden ilişkili çeşitlendirme ve ilişkisiz çeşitlendirme ile işletme gruplarının performans değerlerinden ROA, ROS ve ROE arasında anlamlı farklılık olup olmadığının araştırmaktır. Araştırmada çeşitlendirme ölçüsü ile işletme grupları performans göstergeleri (ROA, ROS, ROE) arasındaki ilişkileri belirten bir model geliştirilmiştir. Bu modeldeki ilişkileri test etmek için İMKB'de (Turkish Business Groups), BSE SENSEX'de (İndian Business Groups), JSE'de (South-African Business Groups), BM&F Bovespa'da (Brazilian Business Groups), MİCEX-RTS'de (Russian Business Groups), KLCİ'de (Malaisian Business Groups) ve İDX (İndonesian Business Groups) kayıtlı olan 15 işletme grupların verileri elde edilerek Mann-U Whitney yöntemiyle analizler yapılmıştır. Toplanan verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde ilişkisiz büyüyen işletme grupların sayısı ilişkili büyüyen gruplarından daha fazla olduğunu anlaşılmıştır. Analizlerin sonuçlarından elde edilen bulugular bakıldığında, ilişkili ve ilişkisiz çeşitlendirme ölçüsü ile performans göstergeleri (ROA, ROS, ROE) arasında anlamlı bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, diversified business groups are the most important actors of the business world in developing countries. Therefore, the purpose of this study is to investigate whether there is a significant difference between the related diversification strategies and unrelated diversification, and the performance values of the business groups ROA, ROS and ROE. In the research, a model was developed that indicates the relationships between the diversification measure and the business group performance indicators (ROA, ROS, and ROE). In order to test the relationships in this model, at ISE (Turkish Business Groups), BSE SENSEX (Indian Business Groups), JSE (South-African Business Groups), BM&F Bovespa (Brazilian Business Groups), MİCEX-RTS (Russian Business Groups), KLCI (Malaisian Business Groups) and IDX (Indonesian Business Groups). Analyzes were made using the Mann-U Whitney method. According to the data collected, it is understood that the number of unrelated growing business groups in developing countries is higher than the related growing groups. When the findings obtained from the results of the analyses are examined, it is understood that there is no significant difference between the related and unrelated diversification measure and the performance indicators (ROA, ROS, and ROE).