Yerel kalkınmada spor organizasyonları (Elmalı yağlı pehlivan güreşleri örneği)
Sports organizations in local development (Example of historicial Elmalı oil wrestling)
- Tez No: 701870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri, Spor organizasyonları, Organizasyon Süreci, Yerel Kalkınma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmanın amacı, Antalya'nın Elmalı ilçesinde her yıl düzenli olarak yapılmakta olan başlangıç tarihi 1352 olarak kabul edilen Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin tarihini, özelliklerini, organizasyon sürecini ve yıllar içerisindeki değişim ve gelişimini yerel kalkınma perspektifi ile incelemektir. Bu araştırmada katılımcı görüşlerinin değerlendirilmesi amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırmaların bir deseni olan fenomonoloji deseninden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Çalışmada veriler toplanırken yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan bir diğer yöntem ise doküman analizi tekniğidir. Araştırmanın konusu ve kullanılan teknikler doğrultusunda araştırmanın çalışma grubu Elmalı ilçesinde bulunan 7 esnaf, organizasyonun yönetimini sağlayan 4 yönetici, organizasyona katkı sağlayan kurum ve kuruluşlardan 4 yönetici, 1 antrenör, 1 hakem, 3 seyirci, 2 sporcu, Akdeniz Üniversitesi'nde Elmalı ilçesi ile ilgili farklı çalışmalarda bulunmuş 4 öğretim üyesinden oluşan toplam 26 katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler NVivo 10 programına aktarılarak verilerin içerik analizleri yapılmıştır. Katılımcıların Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri ile ortaya dört tema çıkmış çalışma bu başlıklar altında incelenmiştir. Bunlar;“Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin Özelliği”,“Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin Tarihi Süreci”,“Organizasyon Süreci”,“Yerel Kalkınma İlişkisi”dir.“Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin Özelliği”temasının oluşturan altı kategori bulunmaktadır.“Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin tarihi süreci”ile ilgili olarak 1957 yılından günümüze kadar organizasyonların düzenlenmesini sağlayan kurumlara yer verilmiştir.“Organizasyon Süreci”teması; planlama, uygulama, değerlendirme kategorilerine ayrılmıştır.“Yerel Kalkınma İlişkisi”ile ilgili temada ise; kültürel, sosyal, ekonomik, fiziksel, yönetim ve halkın katılımını oluşturan kategoriler bulunmaktadır. Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin organizasyonun gelişimine paralel olarak uzun vadede Elmalı'nın tanıtımına, kısa vadede ise yerel halkın ekonomisine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu organizasyon ile birlikte ilçenin yıllar içerisindeki gelişimi göz önünde bulundurulduğunda yerel halka ve topluma sağladığı faydalar ile bir yerel kalkınma örneği sergilediği sonucu ortaya çıkmaktadır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular değerlendirilerek organizasyon sürecine ve yerel kalkınma ilişkisi ile ilgili olarak hem yapılan organizasyona hem de daha sonra araştırmacılar tarafından yapılacak çalışmalara katkı sağlaması açısından önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the history, features, procedures, changes and developments of Elmalı Oil Wrestling which is regularly held every year in Elmalı district of Antalya, and whose origin time is accepted as 1352, with the perspective of local development. In this study, a qualitative research method was used to evaluate participants' views. It has been made use of phenomeno-logical design which is one of a pattern of qualitative research. An interview technique was used as a data collection tool. Semi-structured interview technique has been applied while collecting data in this study. A document analysis technique is another method used in the research. Towards the subject of the research and the methods used, it has been interviewed with 7 tradesmen in Elmalı district, 4 managers who manage the organization management, 4 managers from institutions contributing the organization, 1 trainer, 1 referee, 3 spectators, 2 athletes and total 26 participants consisting of 4 instructors who work on different subjects related to Elmalı at Akdeniz University. By transferring the data obtained from the interviews into the NVivo 10 Programme, the content analyses have been made. Four themes have come forward with participants' Elmalı Oil Wrestling, and the research has been analyzed under these titles. These are“Features of Elmalı Oil Wrestling”,“Historical Process of Elmalı Oil Wrestling”,“Organization Process”and“Relation of Local Progress”. There are six categories which constitute the theme of the feature of Elmalı Oil Wrestling. From 1957 to today, it has been given place to institutions which supplied arranging organizations about the historic process of Elmalı Oil Wrestling. Organization process has classed to planning, practise and evaluation. In the relation of local progress, there are categories which consist of cultural, social, economical, physical management and public participation. It has been concluded that Elmalı Oil Wrestling in parallel with its development has contributed to Elmalı's introduction in the long term and the local public's economy in the short term. Through this organization it has concluded that it has set an example to local progress with benefit for the public and society by taking into consideration the development within years. By evaluating the data which has been obtained from the research, it has given place to both organization related to organization process and the relation of local progress and suggestions that contribute to the studies which will be made by the researchers afterwards. Keyword: Wrestling, Elmalı Oil Wrestling, Sport Organizations, Organization Process, Local Progress.