Adolescent alcohol consumption and the role of family, peers, and school
Liseli gençlerin alkol kullanımda aile, akran, ve okul türünün etkisi
  1. Tez No: 701913
  2. Yazar: LIYANA THABASSUM
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. THSEEN NAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen Alkol Tüketimi, Çevresel Etki, Aile Alkol Kullanımı, Akran Etkisi, Okul Türleri ve Alkol Kullanımı, Liselerde Alkol Kullanımı, Adolescent Alcohol Consumption, Environmental Influence, Family Alcohol Use, Peer Influence, School Type and Alcohol Use, Alcohol Use in High Schools
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Alkol tüketimi bireyler için ve özellikle de ergenler için çok tehlikeli bir alışkanlıktır. Bu olumsuz davranış ergenler için oldukça zarar vericidir olabilmektedir. Ergenlerin genel refahını, günlük yaşamlarını, akademik hayatlarını ve kişilerarası ilişkilerini olumsuz biçimde etkileyebilmektedir. Ergenlerin alkol tüketimi bireysel ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Bu çalışmada ergenlerin alkol kullanmaları, ergenlerin çalışma durumları, demografik bilgileri, aile, akran ve okul türleri gibi değişkenler açısından incelenmiştir. Aslında son yıllardaki alkol tüketimi trendleri açısından, ülkenin sosyo kültürel ve ekonomik durumunun ışığında Türk ergenler arasındaki içki içme davranışlarını anlamaya yönelik bir çalışmadır. Bu nedenle, bu çalışma İstanbul ili Bağcılar ilçesi örnekleminde, Türkiye'deki ergen alkol tüketiminin demografik, aile, akran ve okul değişkenleriyle ilişkisini araştırmaktadır. Örneklem, İstanbul, Bağcılar ilçesinde bulunan Anadolu, Meslek ve İmam Hatip Liselerinde okuyan 751 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Öğretim üyeleri tarafından literatür taranarak, bir anket hazırlanmış ve öğrencilerin alkol tüketimi davranışlarına ilişkin veriler toplanmıştır. Bu veriler daha sonra demografik, aile, akran ve okul değişkenlerinin ergen alkol tüketimi üzerindeki rollerini araştırmak için kullanılmıştır. Çalışmada Ki-kare testi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar ergen alkol kullanımının; yerleşim yeri, hane geliri, ebeveyn medeni durumu, annenin eğitim düzeyi ve çalışma durumu, ailenin alkol kullanımı (anne, baba, kardeş), akran alkol kullanımı, okul türü ve okula devam durumu gibi değişkenlerle pozitif olarak ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, erkek olmanın, 18 yaşında olmanın, Bağcılar'da ikamet etmenin, eğitimli olan veya işçi olarak çalışan anneye, çalışan ya da emekli babaya ve alkol tüketen aile üyelerine sahip olmanın (baba ve kardeş) ergenlerde alkol kullanımını tetiklediği öngörülmektedir. Sonuçlar ergenlerin alkol tüketiminde çevresel faktörlerin çok önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu çalışma, dinin Türk ergen nüfusu arasında alkole başlama ve tüketimini engellemede önemli bir rol oynadığını da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Alcohol consumption can be a volatile pastime amongst people, but especially among adolescents. The behavior is debilitating and affects the overall well-being of students across varying instances of their daily lives, including their academics and interpersonal relationships. Adolescent alcohol consumption is influenced by internal and external factors, of which the current study focuses on demographic, family, peer, and school factors. A rising need to understand drinking behaviors among Turkish adolescents in the backdrop of the country's religious, political, and economic climate has been identified. As a result, this study focuses on exploring adolescent alcohol consumption in relation to demographic, family, peer, and school variables in Istanbul, Turkey. The sample consists of 751 high school students from private, vocational, and Islamic vocational schools located in Istanbul. Data on their drinking behaviors were collected by implementing a survey designed for this purpose by the Bağcılar research institute. This data was then used in the study to explore the roles of demographic, family, peer, and school variables on adolescent alcohol consumption. A chi-square test of independence and Multinomial logistic regression analysis was conducted. The results revealed that variables like the area of residence, household income, parental marital status, mother's level of education and work status, family's alcohol use (mother, father, siblings), peer alcohol use, types of school, and school attendance were significantly associated with adolescent alcohol consumption in a Turkish sample. Furthermore, it was revealed that in the current sample being male, 18 years of age, and residing in Bağcılar, and having educated mothers, mothers working as laborers, working or retired fathers, and alcohol using family members (father and siblings) predicted alcohol use. These findings indicate the importance of external and environmental factors in influencing adolescent consumption of alcohol. The study also touches upon the potential role that religion plays in curbing alcohol initiation and consumption among the Turkish adolescent population.