S.B.Ü. İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne başvuran özkıyım vakalarının sosyokültürel ve demografik açıdan prospektif olarak değerlendirilmesi
Prospective evaluation of socio-cultural and demographic personality of suicide cases who applied to the Child Emergency Department of İstanbul Kanuni Sultan Suleyman Education and Research Hospital
  1. Tez No: 873674
  2. Yazar: GÖKALP CENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP YEŞİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Özkıyım, ergen, aile, arkadaş, ilaç, Suicide, adolescent, family, friend, drug
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Özkıyım önemli bir halk sağlığı sorunudur. Toplum yapısını olumsuz yönde etkilemesinin yanında küresel olarak ciddi bir ölüm nedenidir. Adölesan dönemdeki bireylerde özkıyım sıklığı giderek artmaktadır. Özkıyım sebeplerinin multifaktöriyel olduğu düşünülmektedir. Çalışmamız özkıyım girişiminde bulunan ergenlerde sosyodemografik, klinik, psikososyal özelliklerin standardize ölçekler de kullanılarak değerlendirildiği tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Çalışmamızda özkıyım düşüncesine sebep olabilecek faktörlerin incelemesi ve bu faktörlerle başa çıkma yollarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil servise özkıyım nedeniyle başvuran 101 hasta prospektif olarak incelendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, ailede kaç kardeş olduğu, hastanın içtiği ilaçlar, ilaç içme saati, hastaneye başvuru süreleri, hastanın öğrenci olup olmadığı, öğrenci ise devlet okulu veya özel okulda okudukları, anne ve baba eğitim durumu, anne babanın boşanmış veya birlikte olması, ailenin toplam aylık geliri, 114 önerisiyle takip süreleri, aktif kömür ve gastrik lavaj uygulanıp uygulanmama durumu, yoğun bakım gereksinimi olup olmadığı, bilinen hastalık varlığı, hastanın semptomu olup olmadığı, fizik muayenede özellik varlığı, tetkiklerinde patoloji varlığı, kendine zarar verme nedeni, tekrarlayan özkıyım düşüncesi varlığı, daha önce özkıyım girişimi varlığı, ailede psikiyatrik bozukluk varlığı, ailede özkıyım öyküsü, hastada yeme bozukluğu varlığı, hastada sigara alkol kullanımı, ailede sigara alkol kullanımı hastalara yöneltilen sorular ile araştırıldı. Ayrıca Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği ile hastaların kendine zarar verme düşüncesinin boyutu, Aile Değerlendirme Ölçeği ile aile ile iletişimleri, Ergenler İçin Arkadaşa Bağlanma Ölçeği ile olguların arkadaşları ile iletişimleri sorgulandı. Bulgular: Çalışmamızda olguların yaşları 14 ile 18 arasında değişmekte olup ortalama 15,5 ± 1,3 yıl olan toplam 101 olgu dahil edilmiştir. Olguların %17,8'i (n=18) erkek, %82,2'si (n=83) kızdır. Olguların tamamı ilaç içerek özkıyım girişimi ile başvurdu. En sık analjezik antipiretik aldıkları görüldü. Hastaların %55,4 (n=56)'üne gastrik lavaj ve aktif kömür uygulandı. Olguların daha çok 16.00-00.00 arasında özkıyım girişiminde bulunduğu görüldü. Hastaların %7,9 (n=8)'unda takipleri süresinde yoğun bakım ihtiyacı oldu. Hastaların daha çok içsel duygudurum bozukluğu (%30,7) ve aile içi problemler (%27,7) nedeniyle özkıyım girişiminde bulundukları görüldü. Hastaların aileleri ile iletişiminin kötü olması, sigara alkol kullanmaları, ailede sigara alkol kullanılması, hastada yeme bozukluğu olması, otoriter aile yapısına sahip olmak, anne babanın boşanmış olma durumu, daha önce ilaç içme girişiminde bulunmak özkıyım girişimini ve kendine zarar verme düşüncesini artırdığı saptandı. Sonuç: Özkıyım düşüncesinin önüne geçilmesinde ebeveynlerin büyük sorumluluğu vardır. Ailelerin çocuklarıyla iyi bir iletişim kurup iyi eğitim vermeleri durumunda özkıyım girişimlerinin büyük bir kısmının önüne geçilebileceği düşüncesindeyiz. Özkıyım nedeniyle ölümlerin azaltılmasında hekimlerin de önemli görevleri vardır. Özkıyıma sebep olabilecek riskli durumları belirlemek, bu riskli durumları azaltmak yönünde hastaları ve aileleri doğru yönlendirmek, özkıyım girişiminin bir çözüm olmayacağını anlatmak hekimin görevleri arasındadır. Bu sebeple hekim, aile ve ergen arasındaki doğru iletişim çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Suicide is a significant public health issue. In addition to having a negative impact on social structure, it is a serious cause of death worldwide. The frequency of suicide is increasing among adolescents. The causes of suicide are thought to be multifactorial. The sociodemographic, clinical, and psychological traits of teenagers who attempted suicide were assessed using standardized measures in our descriptive cross-sectional study. Our study aimed to explore the factors that may contribute to thoughts of suicide and to develop strategies for dealing with these issues. Materials and Methods: In our study, 101 patients who applied to the pediatric emergency department of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital due to suicide were prospectively evaluated. Patients' age, gender, number of siblings in the family, medications that the patient has been using, time of medication intake, duration of hospital admission, follow-up periods with 114 suggestions, whether activated charcoal and gastric lavage were used or not, whether intensive care is needed, whether the patient is a student or not, if the patient is a student whether the patient attends a public school or a private school, presence of a known disease, level of education of parents, whether the parents are divorced or together, whether the patient has symptoms, a feature's existence during the physical examination, presence of any pathology in the examinations, the cause of self-harm, presence of ongoing suicidal thoughts, previous suicide attempt, presence of an attempt, presence of a psychiatric disorder in the family, suicide in the family's past, presence of an eating disorder in the patient, the patient's usage of alcohol and cigarettes, cigarette and alcohol use in the family, and total monthly earnings of the family were investigated through questions asked to the patients. Furthermore, the degree of the patients' suicidal ideation was questioned using the Beck Suicidal Ideation Scale, their communication with the family was examined with the Family Assessment Scale, and the patients' communication with their friends was questioned using the Friend Attachment Scale for Adolescents. Results: The age range of the patients in our study was 14–18 years, and a total of 101 cases were included, with an average age of 15.5 ± 1.3 years. Men made up 17.8% (n=18) of the cases, while women made up 82.2% (n=83). Every case involved an attempt at suicide via medicine. It was noted that they tended to take analgesic antipyretics the most frequently. Gastric lavage and activated charcoal were administered to 55.4% (n=56) of the patients. It was noted that the cases attempted suicide mostly between the hours of 16.00 and 00.00. 7.9% (n=8) of the patients needed intensive care during their follow-up. It was observed that patients attempted suicide primarily as a result of internal mood disorders(30.7%) and family issues(%27.7). It was found that patients' poor communication with their families, smoking and alcohol consumption, smoking and alcohol consumption within the family, the patient having an eating disorder, having an authoritarian family structure, parents being divorced, and having attempted to take medication before increased the risk of suicide attempts and thoughts of self-harm. Conclusion: Families have an essential responsibility in preventing suicidal thoughts. We believe that most suicide attempts can be avoided if families communicate well with their kids and provide them a solid education. Physicians also have an vital role in decreasing deaths caused by suicide. It is among the duties of the physician to identify risky situations that might result in suicide, to guide patients and families correctly to lessen these risky situations, and to emphasize that suicide attempts will not be a solution. Therefore, correct communication between the physician, family and adolescent is very important.