Acil servise başvuran COVİD 19 pnömoni hastalarında ortalama trombosit hacmi ve CURB-65'in beraber kullanımının yatış yeri ve 28 günlük mortalite öngörmedeki ilişkisi
The relationship of mean thrombocyte volume and co-use of CURB-65 in prediction of 28-day mortality in COVID 19 pneumonia patients registering to the emergency department
- Tez No: 702099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN KURTOĞLU ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Ortalama trombosit hacmi (MPV), CURB-65, Mortalite, Covid-19, mean platelet volume (MPV), CURB-65, mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Acil servise başvuran Covid-19 pnömoni hastalarında ortalama trombosit hacmi ve CURB-65'in birlikte kullanımının yatış yeri ve mortaliteyi öngörmedeki ilişkisi: Prospektif Gözlemsel Çalışma, Dr.Hatice MERT, Uzmanlık Tezi, Ankara Amaç: COVID-19 hastalığının ileri yaşlarda morbidite ve mortalitesinin yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Bu çalışmanın amacı Covid-19 pnömoni hastalarında ortalama trombozit hacmi ce CURB-65 skorunun birlikte kullanımının hastaların yatış yeri ve mortalitesini öngörmedeki ilişkisini incelemektir. Çalışmamız ile oldukça mortal seyreden Covid-19 pnömonisi için bir mortalite öngörücüsü olarak ortalama trombosit hacmi ve CURB-65'in birlikte kullanımının etkin olabileceğini göstermeyi hedeflemekteyiz. Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'ne başvuran toraks BT'de tutulumu olan ve PCR sonucu pozitif olan hastaların demografik verileri, başvuru semptomları, klinik özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları ile CURB-65 skorları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 500 hasta değerlendirilerek çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda yaş faktörünün, ek hastalıklardan KAH, HT, kanser/immünsüpresyon, SVO öyküsünün, yoğun bakım takibinin ve ileri oksijen desteği tedavisi almanın, CURB-65 skorunun yüksek olmasının, nefes darlığı semptomunun, ateş yüksekliği, taşikardi, takipne, hipoksi ve hipotansiyonun, hematolojik parametrelerden HGB, RBC, RDW, NLR ve MPV'nin, biyokimyasal parametrelerden üre, kreatin, LDH, AST, kardiyak markerlar (troponin, CK-MB, miyoglobin)'ın, koagülasyon parametrelerinden PT, INR, D-dimer, fibrinojenin, akut faz reaktanlarından CRP, prokalsitoninin; BT bulgularından dağınık infiltrasyon, konsolidasyon, LAP ve plevral effüzyon bulgusunun mortaliteyle ilişkili olduğu görüldü. Yine tüm değişkenler içinde yaş, SVO, kanser/immünsüpresyon ve diastolik kan basıncının bağımsız prognostik belirteçler olduğu tespit edildi. Çalışmamızda CURB-65 skoru ve MPV değerinin birlikte kullanımının yoğun bakım takibi ve mortalite öngörücüsü olduğu saptandı. Sonuç: Acil servise başvuran Covid-19 hastalarında ortalama trombosit hacmi ve CURB-65 skorunun birlikte kullanımı yatış yeri ve mortalite öngörücüsü olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The relationship between mean platelet volume and combined use of CURB-65 in predicting hospitalization and mortality in Covid-19 pneumonia patients admitted to the emergency department: Prospective Observational Study, Dr. Hatice MERT, Specialization Thesis, Ankara Objective: It is a known fact that the morbidity and mortality of COVID-19 disease in advanced ages is high. The aim of this study is to examine the relationship between the use of mean thrombocyte volume and CURB-65 score together in predicting hospitalization and mortality in Covid-19 pneumonia patients. We aim to show that the use of. Results: The study was conducted by evaluating 500 patients who met the inclusion criteria. In our study, age factor, co-morbidities such as CAD, HT, cancer/immunosuppression, history of CVO, intensive care follow-up and advanced oxygen support treatment, high CURB-65 score, dyspnea symptom, fever, tachycardia, tachypnea, hypoxia and hypotension, hematological parameters HGB, RBC, RDW, NLR and MPV, biochemical parameters urea, creatine, LDH, AST, cardiac markers (troponin, CK-MB, myoglobin), coagulation parameters PT, INR, D-dimer. fibrinogen, acute phase reactants CRP, procalcitonin; Among the CT findings, diffuse infiltration, consolidation, LAP and pleural effusion findings were found to be associated with mortality. In our study, it was found that the combined use of CURB-65 score and MPV was predictive of intensive care follow-up and mortality. Conclusion: The combined use of mean platelet volume and CURB-65 score in Covid-19 patients admitted to the emergency department can be used as a predictor of hospitalization and mortality.