Yozgat ilinde kan grup dağılımı ve kan grup antijen sıklığının incelenmesi
Investigation of blood group distribution and blood group antigen frequency in yozgat province
  1. Tez No: 702212
  2. Yazar: EMRE SARIGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FEVZİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yozgat, kan grup, ABO, Kell, Subgrup, Yozgat, blood group, ABO, Kell, Subgroup
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yozgat ilinde gönüllü kan bağışçılarından alınan kanların ABO, Rh Subgrup (C,c,D,E,e,Cw) ve Kell (K) kan grup dağılımının antijen sıklığını belirleyerek, kan güvenliği ve transfüzyon tıbbında doğru bilgiye sahip olmak, bireylerin ihtiyaçları ve kan bankası işlemlerinde bu bilgilerin hem pratikte hem de bilimsel olarak veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır. Araştırma Retrospektif (geriye dönük) olarak yapılmıştır. Nisan 2012 – Nisan 2021 tarihleri arasında Türk Kızılay Yozgat Kan Bağışı Merkez‟inde ilk defa kan bağışı yapan 15.868 kan bağışçısının ABO ve Rh(D) kan grubu dağılım oranını belirlemek. Mayıs 2012 – Nisan 2021 tarihleri arasında 1.442 kan bağışçısının Rh Subgrup (C,c,E,e,Cw) ve Kell (K) kan grup dağılımlarının antijen sıklığını belirlemek. Bölge Kan Merkezlerimiz bünyesindeki immünohematoloji laboratuvarında ABO, Rh alt grup ve Kell gruplama testleri jel santrifügasyon yöntemi tam otomatik cihazlar (Grifols Erytra) ile yapılmaktadır. Test sonuçların Kızılay KHGM‟ne ait veri sistemine işlendikten sonra verilerin toplanmasında kan bağışçısı kayıt formu kullanılmıştır. Araştırmada alınan kanlarda kan grup dağılımı sırasıyla % 42,76 A kan grubu; % O kan grubu 33,63; % 16,16 B kan grubu ve % 7,45 AB kan grubu bulunmuştur. Rh(D) kan grubu ise % 88,41 Rh(D) pozitif ve % 11,59 Rh(D) negatif bulunmuştur. Rh Subgrup antijenlerinin pozitif sıklığı sırasıyla; % 73,43 ile C, % 74,54 ile c, % 29,75 ile E ve % 97 ile e olduğu görülmüştür, ayrıca Cw- antijeninin sıklığı ise % 99,22 bulunmuştur. Kell (K-) kan grup antijeninin sıklığı ise % 93,5 olarak bulunmuştur. 2021
Özet (Çeviri)
Having accurate information in blood safety and transfusion medicine by determining the antigen frequency of ABO, Rh Subgroup (C,c,D,E,e,Cw) and Kell (K) blood group distribution of blood taken from volunteer blood donors in Yozgat province, It is aimed to create a database both practically and scientifically. The research was conducted retrospectively. To determine the ABO and Rh (D) blood group distribution rate of 15,868 blood donors who donated blood for the first time at the Turkish Red Crescent Yozgat Blood Donation Center between April 2012 and April 2021. To determine the antigen frequency of Rh Subgroup (C, c, E, e, Cw) and Kell (K) blood group distributions of 1,442 blood donors between May 2012 and April 2021. In the immunohematology laboratory within our Regional Blood Centers, ABO, Rh subgroup and Kell grouping tests are performed by gel centrifugation method with fully automatic devices (Grifols Erytra). After the test results were processed into the data system of Kızılay KHGM, a blood donor registration form was used to collect the data. The blood group distribution in the blood taken in the study was 42.76% A blood group, respectively; O% blood type 33.63; 16.16% B blood type and 7.45% AB blood type were found. The Rh (D) blood group was found to be 88.41% Rh (D) positive and 11.59% Rh (D) negative. Positive frequency of Rh Subgroup antigens, respectively; It was found to be C with 73.43%, c with 74.54%, E with 29.75% and e with 97%. Also, the frequency of the Cw-antigen was found to be 99.22%. The frequency of Kell (K-) blood group antigen was found to be 93.5%. 2021